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Food Chem.2020 Jul;333:127481. S0308-8146(20)31343-1. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127481.Epub 2020-07-08.

フィトスルホカインα(PSKα)の外因性施用は、冷蔵保存中のブロッコリーの花弁の黄変を遅らせ、栄養品質を保持する

Exogenous application of phytosulfokine α (PSKα) delays yellowing and preserves nutritional quality of broccoli florets during cold storage.

  • Morteza Soleimani Aghdam
  • Mohammad Sayyari
  • Zisheng Luo
PMID: 32663753 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127481.

抄録

本研究では、フィトスルホカインα(PSKα)を外因的に施用することで、冷蔵保存中のブロッコリーの黄変を遅延させることができるかどうかを検討した。その結果、150nMのPSKαで処理したブロッコリーの花の黄変が減少したのは、PSKαの内因性蓄積が高く、グアニシン3',5'-環状一リン酸(cGMP)の内因性蓄積につながったためである可能性があることが示された。また、150nM PSKαで処理したブロッコリー花は、フェニルアラニンアンモニアリアーゼ(PAL)とカルコン合成酵素(CHS)の遺伝子発現と活性を誘発することで、フェノール類とフラボノイド類の高い蓄積を示した。さらに、150nM PSKαで処理したブロッコリーの花弁では、L-ガラクトノ-1,4-ラクトンデヒドロゲナーゼ(GLDH)遺伝子の発現が高く、アスコルビン酸オキシダーゼ(AAO)遺伝子の発現が低いことが、アスコルビン酸の蓄積量が高い理由である可能性が示唆された。以上のことから、PSKαの外因性適用は、冷蔵保存中のブロッコリーの黄変を遅らせ、栄養品質を維持するための有望な戦略であることが明らかになった。

In this study, we tested the exogenous application of phytosulfokine α (PSKα) for delaying the yellowing of broccoli florets during cold storage. Our results showed that the lower yellowing in broccoli florets treated with 150 nM PSKα was probably due to the higher endogenous accumulation of PSKα, leading to the endogenous accumulation of guanosine 3', 5'-cyclic monophosphate (cGMP). Besides, broccoli florets treated with 150 nM PSKα exhibited a higher accumulation of phenols and flavonoids by triggering gene expression and activities of phenylalanine ammonia-lyase (PAL) and chalcone synthase (CHS). Moreover, the higher expression of L-galactotno-1,4-lactone dehydrogenase (GLDH) gene and the lower expression of ascorbic acid oxidase (AAO) gene in broccoli florets treated with 150 nM PSKα may be the reasons for the higher accumulation of ascorbic acid. In conclusion, the exogenous application of PSKα is a promising strategy in delaying the yellowing and preserving the nutritional quality of broccoli florets during cold storage.

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