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Environ Sci Pollut Res Int.2020 Jul;10.1007/s11356-020-10061-2. doi: 10.1007/s11356-020-10061-2.Epub 2020-07-13.

ブドウ中のマンディプロパミドのエナンチオ選択的な運命、およびブドウワインの加工中に

Enantioselective fate of mandipropamid in grape and during processing of grape wine.

  • Guofeng Xu
  • Xiaohui Jia
  • Haiping Zhang
  • Jianyi Zhang
  • Jiyun Nie
PMID: 32661960 DOI: 10.1007/s11356-020-10061-2.

抄録

キラル殺菌剤マンディプロパミドのエナンチオマーのエナンチオ選択的モニタリングをブドウとワイン製造工程で実施した。マンディプロパミドのエナンチオマーをLux Cellulose-2カラムで分離し、超高速液体クロマトグラフィーとタンデム質量分析(UHPLC-MS/MS)で測定した。処理手順は、洗浄、発酵、および清澄化を含んでいた。圃場条件下およびワイン製造処理中のブドウにおいて、有意なエナンチオ選択性が観察された。R-マンディプロパミド及びS-マンディプロパミドの半減期は、圃場条件で43.3h及び69.3hであり、それぞれ5.63日及び7.79日であった。EF値は、畑地条件ではブドウで0.498〜0.283日、全発酵過程では0.458(0h)〜0.362(312h)であった。その結果、R-マンディプロパミドは、畑条件下及び発酵過程において、S-マンディプロパミドよりも早く分解されることが明らかになった。処理因子(PF)は各工程とも1以下であり、全体のPFは0.005~0.025の範囲であり、ワイン製造工程ではブドウワイン中のマンジプロパミドの残留を低減できることが示された。本研究の結果は、食卓用ブドウおよびワイン製造工程におけるマンディプロパミドのリスク評価をより正確に行うための一助になると考えられる。

Enantioselective monitoring of chiral fungicide mandipropamid enantiomers were carried out in grapes and wine-making process. The enantiomers of mandipropamid were separated on a Lux Cellulose-2 column and determined by ultra-high-performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry (UHPLC-MS/MS). The processing procedure included washing, fermentation, and clarification. Significant enantioselectivity was observed in grape under field conditions and during wine-making processing. The half-lives of R-mandipropamid and S-mandipropamid were 5.63 days and 7.79 days under field conditions 43.3 h and 69.3 h during wine-making processing, respectively. The EF values ranged from 0.498 to 0.283 in grape under field conditions, and the EF values were from 0.458 (0 h) to 0.362 (312 h) during the whole fermentation process. The results indicated that R-mandipropamid degraded faster than S-mandipropamid in grape under field conditions and during the fermentation process. The processing factors (PFs) were less than 1 for each procedure, and the PF ranged from 0.005 to 0.025 in the overall process, which indicated that the wine-making process can reduce mandipropamid residue in grape wine. The results of this study could help facilitate more accurate risk assessments of mandipropamid in table grapes and during wine-making process.