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Int. J. Food Microbiol..2020 Jul;330:108784. S0168-1605(20)30278-6. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108784.Epub 2020-07-03.

エジプト上層部の食用ヤギ製品に含まれるE型肝炎ウイルス(HEV)を評価したところ、ヒトへの感染リスクが指摘された

Assessment of hepatitis E virus (HEV) in the edible goat products pointed out a risk for human infection in Upper Egypt.

  • Mohamed A El-Mokhtar
  • Amal A Elkhawaga
  • Ibrahim M Sayed
PMID: 32659521 DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108784.

抄録

E型肝炎ウイルス(HEV)の感染は先進国でも途上国でも流行している。エジプト人のHEVの血清有病率は高いが、エジプトでのHEV感染源は完全には特定されていない。エジプト人のHEV感染は過小評価されている。最近、牛の乳からHEVが検出されたことから、汚染された乳の摂取によるHEV感染の可能性が示唆されています。しかし、エジプトのHEV疫学における小型反芻動物、特にヤギの役割は明らかにされていません。本研究では,食用のヤギ製品(主に乳と肝臓)中のHEVマーカーをスクリーニングし,ヤギ飼い主のHEV感染リスク因子を評価した.アシュート州の15の村から合計280検体のヤギの乳を採取した。抗HEV IgGは7.14%,HEV Agは1.8%から検出された.HEV RNAは2検体の生乳から検出され,クラドグラム解析の結果,分離されたウイルスはHEV-3サブタイプ3aに属することが判明した.分離された1つのウイルスは,同一地域の牛乳から最近分離されたHEVと高い相同性を示した.抗HEV IgGと抗HEV Agのレベルは,牛乳と血液サンプルで同程度であった.HEV 血清陽性のヤギの尿と便は HEV マーカーに対して陰性であったが,HEV RNA は検出されなかった.また,HEV 血清陽性ヤギから採取した新鮮なヤギ肝臓サンプル(n=2)からも HEV RNA が検出された.最後に,血清陽性ヤギを飼育している世帯(n=5)と血清陰性ヤギを飼育している世帯(n=5)のHEV血清の有病率を分析した.興味深いことに,HEV 血清陽性ヤギを所有し,HEV 血清陽性ヤギの製品を頻繁に消費している世帯の 80%で抗 HEV IgG が記録されていたが,血清陰性ヤギを所有している世帯では HEV マーカーは検出されなかった.結論としてアシュート県の村々に分布するヤギの乳と肝臓からHEVが検出されたことを報告した。その結果、血清陽性のヤギを飼っている世帯では、HEVの血清有病率が高かった。アシュート州の村民への HEV 感染の危険因子を明らかにするためには、ヤギ製品の調査が重要である。

Hepatitis E virus (HEV) infection is endemic in developed and developing countries. Although the seroprevalence of HEV among the Egyptians is high, the sources of HEV infection in Egypt are not completely identified. Zoonotic HEV transmission among Egyptians is underestimated. Recently, we detected HEV in the milk of cows, this suggests the possibility of HEV transmission through the ingestion of contaminated milk. However, the role of small ruminants especially the goats in HEV epidemiology in Egypt remains unclear. Herein, we screened HEV markers in the edible goat products, mainly the milk and liver and we assessed the risk factor for HEV infection to the goat owners. A total of 280 goat milk samples were collected from 15 villages in the Assiut governorate. Anti-HEV IgG and HEV Ag were detected in 7.14% and 1.8% of the samples, respectively. HEV RNA was detected in 2 milk samples, cladogram analysis revealed that the isolated viruses belonged to HEV-3 subtype 3a. One viral isolate showed high homology to HEV recently isolated from the cow milk in the same geographic area. The level of anti-HEV IgG and HEV Ag were comparable in the milk and matched blood samples. While the urine and stool of HEV seropositive goats tested negative for HEV markers. HEV RNA was also detectable in the fresh goat liver samples (n = 2) derived from HEV seropositive goats. Finally, we analyzed HEV seroprevalence in households (n = 5) that owned the seropositive goats and households (n = 5) that owned the seronegative goats. Interestingly, anti-HEV IgG was recorded in 80% of households owned and frequently consumed the products of HEV seropositive goats, while HEV markers were not detectable in the owners of the seronegative goats. In conclusion: Here, we report HEV in the milk and liver of goats distributed in the villages of Assiut governorate. Higher HEV seroprevalence was recorded in the households that owned the seropositive goats. Investigation of the goat products is pivotal to assess the risk factor of HEV transmission to villagers in the Assiut governorate.

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