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Pediatr Int.2020 Jul;doi: 10.1111/ped.14382.Epub 2020-07-11.

マラウイのMzimbaでは、食事の多様性が非常に限られており、市場で入手可能な食品にもかかわらず発育不全に陥っていた

Diet diversity was eminently limited in Mzimba, Malawi which resulted in stunting in spite of foods being available in markets.

  • Motoi Adachi
  • Daisaku Urabe
PMID: 32652786 DOI: 10.1111/ped.14382.

抄録

背景:

マラウイ共和国をはじめとする発展途上国では、栄養失調の中で最も多い発育阻害が大きな負担となっている。ザンビアとの国境地帯において、栄養失調の状況と子どもの食事行動を、体組成測定と世帯の食事多様性スコアを用いて調査した。

BACKGROUND: Stunting, the most common type of malnutrition has been a big burden for developing countries such as the Republic of Malawi. The state of malnutrition and the eating behavior of children were surveyed at the border areas with Zambia through anthropometrical measurements and Household Diet Diversity Scores.

方法:

栄養知識を持つコミュニティをエンパワーメントする介入の効果を比較するために、2つの農村地域を選んだ。栄養状態を評価するために、6ヵ月から5歳までの子どもたちを無作為に募集した。彼らの養育者は、世帯の食事の多様性スコア(HDDS)を収集するためにインタビューを受けた。

METHODS: Two rural sites were chosen to compare the impact of the intervention of empowering communities with nutritional knowledge. Children between 6 months and 5 years old were randomly recruited to evaluate nutritional status. Their caregivers were interviewed to collect Household Dietary Diversity Scores (HDDS).

結果:

介入が行われた地域の栄養知識は、介入が行われていない地域よりも高かった。しかし、介入した場所での発育阻害の有病率は、介入していない場所に比べて統計的には低かった。HDDS調査の結果、内臓肉や乳製品など一部の食品群はほぼゼロであったが、穀類や香辛料、その他の野菜は両施設ともほぼ100%摂取されていた。

RESULTS: Nutritional knowledge at the site where intervention had occurred was higher than the site where intervention had not yet occurred. However, stunting prevalence at the intervened site was not statistically lower than the not yet intervened site. HDDS study revealed that some kinds of food groups were almost zero such as organ meat and dairy products but that cereals, spices and other vegetables were almost 100% taken for the both sites while distance from market did not associate diet diversities.

結論:

食品の多様性は市場からの距離とは無関係であったことから、限られた食品へのアクセス性と利用率の低さを説明することができるだろう。深刻な課題は、それらの利用のしやすさと利用にある。成功したプロジェクトは、ビタミンAが豊富な野菜を導入し、コミュニティでの動物資源食品の持続可能な生産を探求することを目的としている。

CONCLUSIONS: The food diversity was not associated with distance from market would explain the limited food accessibility and poor utilization Although animal resource foods are available at market, they have not been consumed. The profound challenge lays in their accessibility and utilization. A successful project aims at introducing Vitamin A-rich vegetables and explores the sustainable production of animal resource foods in the community.

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