あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Nutrients.2020 Jul;12(7). E2017. doi: 10.3390/nu12072017.Epub 2020-07-07.

ヒトの舌からの6つの味覚に対する電気生理学的反応およびPROP味覚状態との関係

Electrophysiological Responses from the Human Tongue to the Six Taste Qualities and Their Relationships with PROP Taster Status.

  • Melania Melis
  • Giorgia Sollai
  • Mariano Mastinu
  • Danilo Pani
  • Piero Cosseddu
  • Annalisa Bonfiglio
  • Roberto Crnjar
  • Beverly J Tepper
  • Iole Tomassini Barbarossa
PMID: 32645975 DOI: 10.3390/nu12072017.

抄録

主に一つの味覚を検出する受容体細胞を含む味蕾は、複数の味覚を識別するための基礎となる。味蕾細胞間で発生する分子受容体の多様性と相互作用は、後脳に信号を伝達する前に、刺激の化学的同一性、栄養価、および潜在的な毒性に関する情報をコード化する。PROP(6--プロピルチオウラシル)の味覚は、味覚知覚、食生活の好み、健康状態の個人差を示す指標と広く考えられている。しかし、議論の余地のあるデータが報告されている。本研究では、PROP味覚状態に分類された39名の被験者の舌からの電気生理学的記録を用いて、味覚の質に対する末梢味覚系の活性化を測定した。誘発される電位変化の波形は、刺激の味の質に依存していた。PROP感度と味の質に対する電気生理学的反応との間には直接的な関係が見出された。最大かつ最速の反応が記録されたのは、乳頭密度が最も高いPROPスーパーテイスターであり、一方で、中程度のテイスターや乳頭密度の低い非テイスターでは、より小さくて遅い反応が見られた。3つのテイスターグループの被験者が知覚した強度は、NaClを除くすべての刺激に対する被験者の電気生理学的反応に対応しています。我々の結果は、それぞれの味の質が舌の上に独自の電気生理学的指紋を生成することができ、一般的な味覚知覚とPROP表現型の間の関係の直接的な証拠を提供することを示しています。

Taste buds containing receptor cells that primarily detect one taste quality provide the basis for discrimination across taste qualities. The molecular receptor multiplicity and the interactions occurring between bud cells encode information about the chemical identity, nutritional value, and potential toxicity of stimuli before transmitting signals to the hindbrain. PROP (6--propylthiouracil) tasting is widely considered a marker for individual variations of taste perception, dietary preferences, and health. However, controversial data have been reported. We present measures of the peripheral gustatory system activation in response to taste qualities by electrophysiological recordings from the tongue of 39 subjects classified for PROP taster status. The waveform of the potential variation evoked depended on the taste quality of the stimulus. Direct relationships between PROP sensitivity and electrophysiological responses to taste qualities were found. The largest and fastest responses were recorded in PROP super-tasters, who had the highest papilla density, whilst smaller and slower responses were found in medium tasters and non-tasters with lower papilla densities. The intensities perceived by subjects of the three taster groups correspond to their electrophysiological responses for all stimuli except NaCl. Our results show that each taste quality can generate its own electrophysiological fingerprint on the tongue and provide direct evidence of the relationship between general taste perception and PROP phenotype.