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Nutrients.2020 Jul;12(7). E2015. doi: 10.3390/nu12072015.Epub 2020-07-07.

ビタミンB12の状態のバイオマーカーに対するホエイプロテインサプリメントとレジスタンストレーニングの効果。健康な高齢者における 1 年間の無作為化介入(CALM 試験)

Effects of Prolonged Whey Protein Supplementation and Resistance Training on Biomarkers of Vitamin B12 Status: A 1-Year Randomized Intervention in Healthy Older Adults (the CALM Study).

  • Eva Greibe
  • Søren Reitelseder
  • Rasmus L Bechshøft
  • Jacob Bülow
  • Grith W Højfeldt
  • Simon R Schacht
  • Mads L Knudsen
  • Inge Tetens
  • Marie S Ostenfeld
  • Ulla R Mikkelsen
  • Christian W Heegaard
  • Ebba Nexo
  • Lars Holm
PMID: 32645934 DOI: 10.3390/nu12072015.

抄録

我々は、サプリメントと運動の異なるスキームの対象となった健康な高齢者を対象に、長期的なホエイサプリメントのビタミンB12ステータスのバイオマーカーへの影響を調査した。ベースライン時に調査された総研究集団は、167名の健康な高齢者(年齢≧65歳)で、(1)ホエイプロテイン(3.1μg B12/日)(WHEY-ALL)、(2)コラーゲン(1.3μg B12/日)(COLL)、または(3)マルトデキストリン(0.3μg B12/日)(CARB)の2種類のサプリメントを1日2回摂取する1年間の介入群に無作為に割り付けられた。WHEY-ALLは3つのグループで構成され、重負荷負荷トレーニング(HRTW)、軽負荷トレーニング(LITW)、またはトレーニングなし(WHEY)を行った。食事摂取量は3次元食事記録により評価した。研究の縦断的な部分については、栄養介入へのコンプライアンスが50%以上、ヘビーおよびライトトレーニングへのコンプライアンスがそれぞれ66%以上および75%以上という基準を満たした参加者(=110人)のみを対象とした。ベースラインと 12 ヶ月間に収集した空腹時血液サンプルと、6 ヶ月間と 18 ヶ月間に収集した非空腹時血液サンプルを、メチルマロン酸、B12 およびホロトランスコバラミンについて検査した。ベースライン時、研究集団(=167)は、全体的に十分な食事によるB12摂取量(中央値(範囲)5.3(0.7-65)μg/日)を有し、B12バイオマーカー値の中央値は参照間隔内であった。ホエイ介入(WHEY-ALL)は、B12(<0.0001)およびホロトランスコバラミン(<0.0001)の増加をもたらした。また、メチルマロン酸はLITW群で減少した(=0.04)。コラーゲンまたは炭水化物の介入中にB12バイオマーカーの変化は観察されず、トレーニングスケジュールは変化を誘発しなかった。結論として、ホエイの長期的な毎日の摂取は、高齢者の血漿 B12 およびホロトランスコバラミンを増加させた。コラーゲンや炭水化物、または異なるトレーニングレジームへの介入の効果は観察されなかった。興味深いことに、B12状態のバイオマーカーは、サンプル採取時の絶食と非絶食の条件によって影響を受けるようであった。

We investigated the effect of long-term whey supplementation on biomarkers of B12 status in healthy older adults subjected to different schemes of supplements and exercise. The total study population examined at baseline consisted of 167 healthy older adults (age ≥ 65 year) who were randomized to 1-y intervention with two daily supplements of (1) whey protein (3.1 µg B12/day) (WHEY-ALL), (2) collagen (1.3 µg B12/day) (COLL), or (3) maltodextrin (0.3 µg B12/day) (CARB). WHEY-ALL was comprised of three groups, who performed heavy resistance training (HRTW), light resistance training (LITW), or no training (WHEY). Dietary intake was assessed through 3-d dietary records. For the longitudinal part of the study, we included only the participants ( = 110), who met the criteria of ≥ 50% compliance to the nutritional intervention and ≥ 66% and ≥ 75% compliance to the heavy and light training, respectively. Fasting blood samples collected at baseline and 12 months and non-fasting samples collected at 6 and 18 months were examined for methylmalonic acid, B12 and holotranscobalamin. At baseline, the study population ( = 167) had an overall adequate dietary B12 intake of median (range) 5.3 (0.7-65) µg/day and median B12 biomarker values within reference intervals. The whey intervention (WHEY-ALL) caused an increase in B12 ( < 0.0001) and holotranscobalamin ( < 0.0001). In addition, methylmalonic acid decreased in the LITW group ( = 0.04). No change in B12 biomarkers was observed during the intervention with collagen or carbohydrate, and the training schedules induced no changes. In conclusion, longer-term daily whey intake increased plasma B12 and holotranscobalamin in older individuals. No effect of intervention with collagen or carbohydrate or different training regimes was observed. Interestingly, the biomarkers of B12 status appeared to be affected by fasting vs. non-fasting conditions during sample collection.