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Foods.2020 Jul;9(7). E889. doi: 10.3390/foods9070889.Epub 2020-07-07.

ザクロジュース処理における膜技術の展望。レビュー

Perspective of Membrane Technology in Pomegranate Juice Processing: A Review.

  • Carmela Conidi
  • Enrico Drioli
  • Alfredo Cassano
PMID: 32645857 DOI: 10.3390/foods9070889.

抄録

ザクロの果汁は、健康増進効果が証明された植物化学物質を多く含むことでよく知られています。清澄化剤による清澄化、低温殺菌、熱濃縮などの従来の加工技術は、果汁の生理活性化合物や抗酸化活性に大きな影響を与えています。高品質のザクロ果汁に対する消費者の需要の高まりと、ザクロの生理活性化合物からの機能性食品、栄養補助食品、化粧品の生産に対する産業界の関心の高まりにより、最小限の処理技術への関心が高まっています。このような背景から、ザクロ果汁生産の全体的な品質を向上させるための革新的なアプローチとして、膜をベースとした操作が挙げられる。このレビューでは、ザクロ果汁処理における膜技術の応用に関連した最近の進歩と開発に焦点を当てています。従来の圧力駆動型の膜操作と、浸透圧蒸留やパーバポレーションなどの革新的な膜操作について、果汁の清澄化、分画、濃縮、香りの回復における可能性との関連で論じています。統合されたシステムへの導入は、ジュースの健康と品質を向上させるだけでなく、機能性成分の処方のために生理活性化合物を回収、精製、濃縮するための新たな機会を提供します。

Pomegranate ( L.) juice is well recognized for its high content of phytochemicals with proven health-promoting effects. Conventional processing techniques including clarification with fining agents, pasteurization and thermal concentration have significant influences on bioactive compounds and antioxidant activity of the juice. The growing consumers demand for high-quality pomegranate juice as well as the industrial interest for the production of functional foods, nutraceuticals, and cosmetics from its bioactive compounds have promoted the interest for minimal processing technologies. In this context, membrane-based operations represent an innovative approach to improve the overall quality of pomegranate juice production. This review focuses on the recent advances and developments related to the application of membrane technology in pomegranate juice processing. Conventional pressure-driven membrane operations and innovative membrane operations, such as osmotic distillation and pervaporation, are discussed in relation to their potential in juice clarification, fractionation, concentration and aroma recovery. Their implementation in integrated systems offer new opportunities to improve the healthiness and quality of the juice as well as to recover, purify and concentrate bioactive compounds for the formulation of functional ingredients.