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J Air Waste Manag Assoc.2020 Jul;doi: 10.1080/10962247.2020.1788664.Epub 2020-07-09.

コーヒー廃棄物からトリメチロールプロパンエステルまで環境に優しいプロセスでバイオ潤滑剤を検討

Environmentally Friendly Processes from Coffee Wastes to Trimethylolpropane Esters to be Considered Biolubricants.

  • Tuba Unugul
  • Togayhan Kutluk
  • Bahar Gürkaya Kutluk
  • Nurcan Kapucu
PMID: 32644908 DOI: 10.1080/10962247.2020.1788664.

抄録

本研究では、エスプレッソコーヒー廃棄物を用いて、石油系潤滑油に代わる環境に優しい再生可能な生分解性のある生分解性潤滑油を製造した。原料として使用したコーヒー廃油は、エスプレッソコーヒー廃棄物からソックスレー法と従来の溶媒抽出法を用いて抽出した。得られた廃油をリポザイムTL IM()を用いて加水分解することにより遊離脂肪酸(FFA)を得た。また、副生成物であるグリセロールを分離漏斗を用いて反応媒体から分離した。得られたFFAを原料として、TMPエステルを製造した。ノボザイム435()を用いて、FFAとポリオールアルコール(トリメチロールプロパン(TMP))とのエステル化反応の結果、脂肪酸のポリオールエステルが合成された。培地中のFFA量およびFFA転化率は、ASTM D 5555-95規格に準じてNaOH溶液で滴定し、GCによるエスプレッソコーヒー油のFFA組成を測定した。エスプレッソコーヒー抽出物の油分は16%と豊富であり、FFA組成はパルミチン酸(C43重量%)とリノール酸(C31重量%)が豊富であることがわかった。また、FFAの31%はコーヒー油から得られたものであった。実験的研究は、温度55℃、5%酵素(w/w)、非水性媒体、3/1FFA/TMPモル比、500rpm混合速度、24時間の条件で、93%のTMPトリエステル含有量で88%の最高のFFA変換が得られたことを示している。

In this study, an eco-friendly renewable biodegradable alternative to petroleum-based oil lubricants was produced using espresso coffee wastes. Waste coffee oil used as raw material was extracted from Espresso coffee wastes by Soxhlet and conventional solvent extraction. Free fatty acids (FFA) were obtained by hydrolysis of the obtained waste oil using Lipozyme TL IM (). The byproduct, glycerol, was also separated from the reaction medium using a separatory funnel. The obtained FFA was used as a raw material in the production of TMP esters. Polyol esters of fatty acids were synthesized as a result of the esterification reaction between FFA and polyol alcohol (trimethylolpropane (TMP)) using Novozyme 435 (). The amount of FFA in the medium and the FFA conversion was determined by titration with NaOH solution according to ASTM D 5555-95 standard and the FFA composition of espresso coffee oil by GC. The oil content of espresso coffee extract was found to be rich by 16% and the FFA composition was rich in palmitic acid (C 43% by weight) and linoleic acid (C 31% by weight). 31% of FFA was obtained from the coffee oil. Experimental studies have shown that the highest FFA conversion of 88% with 93% TMP tri-ester content was obtained at a temperature of 55°C, 5% enzyme (w/w), non-aqueous media, 3/1 FFA/TMP mole ratio, 500 rpm mixing speed and 24 hours.