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Diabetes Obes Metab.2020 Jul;doi: 10.1111/dom.14130.Epub 2020-07-09.

日常生活における低血糖症状のある患者とない患者のRoux-en-Y胃バイパス術後の経口ブドウ糖負荷試験の特徴:それはすべて速度に関係している

Features of oral glucose tolerance test in patients after Roux-en-Y gastric bypass with and without hypoglycaemia symptoms in daily life: it's all about speed.

  • Ilke Marien
  • Christophe De Block
  • An Verrijken
  • Kristof Van Dessel
  • Frida Peiffer
  • Ann Verhaegen
  • Guy Hubens
  • Luc Van Gaal
  • Eveline Dirinck
PMID: 32643861 DOI: 10.1111/dom.14130.

抄録

目的:

低血糖症は,Roux-en-Y胃バイパス術(RYGB)の障害となる合併症である.本研究では、症候性および無症候性の患者を対象に、経口ブドウ糖負荷試験(OGTT)中のブドウ糖およびインスリンのプロファイルを評価した。

OBJECTIVE: Hypoglycaemia is a disabling complication of Roux-en-Y gastric bypass (RYGB). This study evaluates the glucose and insulin profiles during an oral glucose tolerance test (OGTT) in symptomatic and asymptomatic patients.

研究デザインと方法:

このレトロスペクティブ研究は、RYGBを発症した2つのグループで構成されている。症候性(S)群(n=27)では発症時にOGTTが認められたが、無症候性(A)群(n=99)ではRYGBの1年後にOGTTが認められた。各群は、OGTT時に血糖値が54mg/dl未満の群(S1/A1)と、血糖値が54mg/dlを超える群(S2/A2)に細分化された。ほとんどの被験者は術前にOGTTを受けた。

RESEARCH DESIGN AND METHODS: This retrospective study consisted of two groups that had a RYGB. The symptomatic (S) group (n=27) had an OGTT at presentation, whereas the asymptomatic (A) group (n=99) had an OGTT one year after RYGB. Each group was subdivided into two groups, namely, those with glycaemia < 54 mg/dl (S1/A1) and those with glycaemia > 54 mg/dl (S2/A2) during OGTT. Most of the subjects underwent OGTT pre-operatively.

結果:

術前のブドウ糖値とインスリン値、上昇・下降の速度は全群で同様であった。術後のOGTT時の最低血糖値は、S群とA群では55±19 mg/dl、S1群とA1群では39±7 mg/dl、A1群では43±8 mg/dlであったが、S群とA群では差がなかった。グルコースのピーク値は、S群とA群の比較ではS群が高く(236±52 vs 189±43 mg/dl、p<0.05)、S1群とS2群の比較ではA1群とA2群の比較ではS1群とS2群の方が高かった。グルコースの上昇・下降速度は、A群に対してS群で有意に高く、下降速度はS1群で最も高かった。

RESULTS: Pre-operatively, the glucose and insulin levels, as well as the speed of increase and decrease, were similar in all groups. Post-operatively, the minimum glucose levels during OGTT did not differ between the S and A groups (55±19 vs 54±17 mg/dl) or between the S1 and A1 groups (39±7 vs 43±8 mg/dl). The peak glucose values were higher in the S group versus the A group (236±52 vs 189±43 mg/dl, p < 0.05) and in the S1 and S2 versus the A1 and A2 groups. The speed of glucose increase and decline was significantly higher in the S group versus the A group, with the speed of glucose decline being the highest in the S1 group.

結論:

胃バイパス術後の低血糖の評価は依然として困難である。我々の研究では,症候性患者と無症候性患者の間のグルコース動態の主な違いは,得られる絶対値ではなく,OGTT中のグルコースとインスリンの増減の速度であるかもしれないことを示唆している.この論文は著作権で保護されています。すべての権利を保有しています。

CONCLUSION: Assessing hypoglycaemia after a gastric bypass remains challenging. Our study suggests that the main difference in glucose dynamics between symptomatic and asymptomatic patients might be the speed of glucose and insulin increase and decline during OGTT rather than the absolute values obtained. This article is protected by copyright. All rights reserved.

This article is protected by copyright. All rights reserved.