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食品廃棄物管理研究の構造をマッピング。コ・キーワード分析
Mapping the Structure of Food Waste Management Research: A Co-Keyword Analysis.
PMID: 32635284 DOI: 10.3390/ijerph17134798.
抄録
食品ロスと廃棄物は、倫理的、社会的、環境的、経済的な文脈において世界的な問題となっている。本論文の目的は、ビブリオメトリクスで用いられる手法である知識領域のマッピングを用いて、キーワードの共起をネットワーク分析することで、経営研究における食品ロスと廃棄物に関する研究の主要概念を明らかにすることである。食品廃棄物管理に関するScopusデータベースの2202レコードをVOSviewerソフトウェアツールを用いて分析した。特に、キーワード共起分析を用いて、食品廃棄物管理研究の分野における知識ベース、トピック分布、研究最前線を視覚的に探索した。その結果、食品廃棄物、廃棄物管理、食品、嫌気性消化、廃棄物処理、リサイクル、廃棄物処理、都市ごみ、固形廃棄物、ごみ処理の10の代表的な分野が主要なキーワードに集約されていることがわかった。
Food loss and waste represent a global problem in the ethical, social, environmental, and economic contexts. The aim of this article is to identify leading concepts in studies on food loss and waste in management research by network analysis of the co-occurrence of keywords, via mapping of knowledge domains, a method used in bibliometrics. We analyzed 2202 records from the Scopus database on food waste management with the aid of the VOSviewer software tool. In particular, keyword co-occurrence analysis was adopted to visually explore knowledge bases, topic distribution, and research fronts in the field of food waste management research. Ten representative areas were found concentrated in main keywords, namely, food waste, waste management, food, anaerobic digestion, waste disposal, recycling, waste treatment, municipal solid waste, solid waste, and refuse disposal.