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Fish Shellfish Immunol..2020 Jul;S1050-4648(20)30482-4. doi: 10.1016/j.fsi.2020.06.060.Epub 2020-07-04.

ゴールデンポンパノ(Trachinotus ovatus)の幼生の成長、脂質代謝および自然免疫に対する食事性n-3高度不飽和脂肪酸レベルの効果

Effects of dietary n-3 highly unsaturated fatty acids levels on growth, lipid metabolism and innate immunity in juvenile golden pompano (Trachinotus ovatus).

  • Mengmeng Li
  • Chao Xu
  • Yongcai Ma
  • Rukai Ye
  • Hanyi Chen
  • Dizhi Xie
  • Guanrong Zhang
  • Mei Zhang
  • Meng Wang
  • Cuihong You
  • Shuqi Wang
  • Lijun Ning
  • Ming Luo
  • Yuanyou Li
PMID: 32634552 DOI: 10.1016/j.fsi.2020.06.060.

抄録

海洋肉食性テレポストであるゴールデンポンパノの幼魚Trachinotus ovatusの成長、脂質代謝及び自然免疫に及ぼす食事性n-3高度不飽和脂肪酸(HUFA)レベルの影響を調査するために、合計450匹の魚(平均体重:14。84g)を海上18ケージに無作為に分散させ、各食餌群を3ケージに分け、それぞれ2.30%(D1)、0.64%(D2)、1.00%(D3)、1.24%(D4)、1.73%(D5)、または2.10%(D6)のn-3 HUFAを含有する6つの食餌(D1〜D6)を与えた。ここでは、脂質源として魚油を用いたD1をコントロールとして設定し、D2〜D6は脂質源として混合植物油を用い、ドコサヘキサエン酸(DHA)とエイコサペンタエン酸(EPA)を濃縮した油を添加してn-3 HUFAのレベルを調整したが、D2〜D6は脂質源として混合植物油を用い、n-3 HUFAのレベルを調整した。8週間の給餌後、毎日の成長係数(DGC)、比成長率(SGR)と飼料効率比(FER)は、6つの食事グループ間で有意差を示さなかった(P>0.05)。血清と肝臓のEPAとDHAのレベルは、食事n-3 HUFAのレベルで増加した。D4およびD5を給与した魚の血清中の総スーパーオキシドジスムターゼ(T-SOD)活性は、他の群と比較して有意に高かったが、血清中のIL-1βおよびIL-6レベル、ならびに肝臓のマロンジアルデヒド(MDA)含有量については、その反対の結果が得られた。また、ステロール調節因子結合タンパク質-1(srebp-1)、脂肪酸結合タンパク質-1(fabp1)、ペルオキシソーム増殖因子活性化受容体α(pparα)などの肝脂質代謝に関連する遺伝子のmRNAレベルは、D4、D5投与群で有意に高値を示しました。)、非常に長鎖脂肪酸5(elovl5)と脂肪性アシルデサチュラーゼ2(fads2)の伸長酵素は、高いn-3 HUFAレベルを持つ飼料を与えられた魚でダウンレギュレートされたが、アポリポタンパク質B 100(prob 100)とカルニチンパルミトイルトランスフェラーゼ1(cpt1)のものは、1までのn-3 HUFAレベルを増加させると大幅に増加した。73%(D2-D5)であったが、2.10%のn-3 HUFA群では減少した(D6)。また、インターロイキン-10(IL-10)とトランスフォーミング成長因子β1(TGF-β1)を含む自然免疫に関連する遺伝子の発現レベルは、食事n-3 HUFAが0から増加したときに有意に増加した。64%から1.73%に増加したのに対し、核内因子κB(nf-κb)、インターロイキン-1β(il-1β)、インターロイキン-6(il-6)及びインターロイキン-8(il-8)の発現量は反対であった。全体的に、結果は、1.24〜1.73%(D4〜D5)で食事性n-3 HUFAが効果的にゴールデンポンパノの脂肪酸プロファイル、脂質代謝、抗酸化能力と免疫応答を向上させることができることを示した。

To investigate the effects of dietary n-3 highly unsaturated fatty acids (HUFA) levels on growth, lipid metabolism and innate immunity in juvenile golden pompano Trachinotus ovatus, a marine carnivorous teleost, a total of 450 fish (average body weight: 14.84 g) were randomly distributed into 18 cages at sea, each dietary group with three cages and respectively fed six diets (D1-D6) with 2.30% (D1), 0.64% (D2), 1.00% (D3), 1.24% (D4), 1.73% (D5), or 2.10% (D6) n-3 HUFA. Here, D1 with fish oil as lipid source was set as control, while D2-D6 used a mixed vegetable oil as lipid source and supplemented with docosahexaenoic acid- (DHA) and eicosapentaenoic acid- (EPA) enriched oils to adjust the n-3 HUFA levels. After 8 weeks feeding, the daily growth coefficient (DGC), specific growth rate (SGR) and feed efficiency ratio (FER) showed no significant difference among the six dietary groups (P > 0.05). The levels of EPA and DHA in serum and liver increased with the dietary n-3 HUFA levels. The activity of total superoxide disumutase (T-SOD) in serum of fish fed D4 and D5 were significantly higher than that of other groups, whereas the opposite was true for serum IL-1β and IL-6 levels as well as liver malondialdehyde (MDA) content. The mRNA levels of genes related to hepatic lipid metabolism including sterol regulatory element-binding protein-1 (srebp-1), fatty acid binding protein 1 (fabp1), peroxisome proliferators-activated receptor alpha (pparα), elongase of very long-chain fatty acids 5 (elovl5) and fatty acyl desaturase 2 (fads2) were down-regulated in fish fed the diets with high n-3 HUFA levels, while those of apolipoprotein b 100 (aprob 100) and carnitine palmitoyl transferase 1 (cpt1) increased significantly as increasing n-3 HUFA levels up to 1.73% (D2-D5), but decreased in the 2.10% n-3 HUFA group (D6). In addition, the expression levels of genes related to innate immunity including interleukin-10 (il-10) and transforming growth factor β1 (tgf-β1) increased significantly when dietary n-3 HUFA increased from 0.64% to 1.73%, whereas the opposite was true for the expression levels of nuclear factor kappa-B (nf-κb), interleukin-1β (il-1β), interleukin-6 (il-6) and interleukin-8 (il-8). Overall, the results indicated that dietary n-3 HUFA at 1.24-1.73% (D4-D5) can effectively improve fatty acid profiles, lipid metabolism, antioxidant capacity and immune response of golden pompano.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.