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日本語AIでPubMedを検索

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Acta Odontol. Scand..2020 Jul;:1-10. doi: 10.1080/00016357.2020.1788721.Epub 2020-07-07.

キシリトールとエリスリトールの摂取がミュータンス連鎖球菌と口腔内微生物叢に及ぼす影響:システマティックレビュー。

Effects of xylitol and erythritol consumption on mutans streptococci and the oral microbiota: a systematic review.

  • Eva Söderling
  • Kaisu Pienihäkkinen
PMID: 32633595 DOI: 10.1080/00016357.2020.1788721.

抄録

キシリトールとエリスリトールの摂取がミュータンス連鎖球菌(MS)と口腔内微生物叢に及ぼす影響を評価することを目的として、公表されているデータのシステマティックレビューを実施しました。キシリトールおよびエリスリトールチューインガムまたはキャンディの消費に関する臨床微生物学的研究を電子検索および手探りで検索し、2000年から2019年の間に発表されたものを見つけた。健康な被験者を対象に実施されたプロスペクティブな無作為化比較臨床試験をレビューに含めた。最初の検索では、561件のキシリトール試験と83件のエリスリトール試験が同定された。包括基準と除外基準を適用した後、キシリトール研究21件とエリスリトール研究1件をレビューした。レビューでは、公正または高品質の9つのキシリトール研究、4つの子供と成人の5つで実施された、すべてのキシリトールの習慣的な消費と関連してMSレベルの低下を示して識別されました。多種多様なプローブアプローチを採用した3つの微生物相研究では、キシリトールの微生物相への影響は認められませんでした。唯一のエリスリトールの研究は、包含基準を満たしていますが、MSレベルに一貫した効果はありませんでした。キシリトールの消費は、MSのカウントを減少させる可能性がありますが、それは全体的な微生物叢を変更することはできません。キシリトールは、このように経口プレバイオティクスのプロパティを示しています。より多くの研究は、MS上のエリスリトールの効果を実証するために必要とされています。

A systematic review of published data was conducted with the aim of assessing effects of xylitol and erythritol consumption on levels of mutans streptococci (MS) and the oral microbiota. Electronic and hand searches were performed to find clinical microbiological studies concerning the consumption of xylitol and erythritol chewing gum or candies, and published between 2000 and 2019. Prospective randomized controlled clinical trials conducted in healthy subjects were included in the review. The initial search identified 561 xylitol and 83 erythritol studies. After applying inclusion and exclusion criteria, 21 xylitol studies and one erythritol study were reviewed. The review identified nine xylitol studies with a fair or high quality, four conducted in children and five in adults, all demonstrating a decrease in MS levels in association with habitual consumption of xylitol. The three microbiota studies employing multispecies probe approaches revealed no effects for xylitol on the microbiota. The only erythritol study fulfilling the inclusion criteria showed no consistent effects on MS levels. Xylitol consumption is likely to decrease MS counts but it may not change the overall microbiota. Xylitol shows thus properties of an oral prebiotic. More studies are needed to demonstrate the effects of erythritol on MS.