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日本語AIでPubMedを検索

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Toxins (Basel).2020 Jun;12(6). E420. doi: 10.3390/toxins12060420.Epub 2020-06-25.

慢性腎臓病患者の血管石灰化のリスクを調節する味覚機能と尿毒症毒素であるリン酸塩。パイロット研究。

Gustatory Function and the Uremic Toxin, Phosphate, Are Modulators of the Risk of Vascular Calcification among Patients with Chronic Kidney Disease: A Pilot Study.

  • Shih-I Chen
  • Chin-Ling Chiang
  • Chia-Ter Chao
  • Chih-Kang Chiang
  • Jenq-Wen Huang
PMID: 32630499 DOI: 10.3390/toxins12060420.

抄録

慢性腎臓病(CKD)患者では、大動脈弓部石灰化(AAC)を含む血管石灰化(VC)のリスクが高い。血管石灰化(VC)の発生確率に対する味覚機能の影響を調べた研究はほとんどなかった。我々は、CKD患者において、味覚機能の結果がVCを有する確率に影響を与えているかどうかを検討した。推定糸球体濾過量60mL/min/1.73m未満のCKD患者(成人)をプロスペクティブに登録し、AACを半定量的に評価し、味覚機能を客観的および主観的アプローチで評価した。味覚機能の結果とAACの関係を解析するために重回帰ロジスティック回帰を用いた。AACのある人は、AACのない人に比べて、客観的味覚機能の総得点(=0.039)とカテゴリー(=0.022)が有意に高く、苦味(=0.045)とスコア(=0.037)の欠損が少なかった。重回帰分析の結果、CKD患者では、総合スコア(オッズ比(OR)1.288、=0.032)が高いほど、あるいは味覚機能が高いほど、苦味スコアが高いほど(OR 2.558、=0.019)、それぞれAACを有する確率が高くなることが示された;このような関連性は血清リン酸値によって調節されていた。結論として、CKD患者では、味覚機能の改善はAACを有することと独立した相関関係があった。嘔吐の重症度のフォローアップは、味覚機能が維持されているCKD患者のケアの一環として、あまり認識されていないかもしれない。

Patients with chronic kidney disease (CKD) have an increased risk of vascular calcification (VC), including aortic arch calcification (AAC). Few investigated the influence of gustatory function on the probability of having VC. We examined whether gustatory function results modulated the probability of having VC in patients with CKD. We prospectively enrolled adults with CKD (estimated glomerular filtration rate <60 mL/min/1.73 m), with their AAC rated semi-quantitatively and gustatory function assessed by objective and subjective approaches. Multiple logistic regression was used to analyze the relationship between gustatory function results and AAC. Those with AAC had significantly better objective gustatory function in aggregate scores ( = 0.039) and categories ( = 0.022) and less defective bitter taste ( = 0.045) and scores ( = 0.037) than those without. Multiple regression analyses showed that higher aggregate scores (odds ratio (OR) 1.288, = 0.032), or better gustatory function, and higher bitter taste scores (OR 2.558, = 0.019) were each associated with a higher probability of having AAC among CKD patients; such an association was modulated by serum phosphate levels. In conclusion, better gustatory function was independently correlated with having AAC among CKD patients. A follow-up of VC severity may be an underrecognized component of care for CKD patients with a preserved gustatory function.