あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J Food Sci Technol.2020 Aug;57(8):3060-3070. 4339. doi: 10.1007/s13197-020-04339-z.Epub 2020-03-16.

ティーバッグペーパーの特性評価

Characterization and evaluation of tea bag papers.

  • Durgesh K Jha
  • Pallavee P Dhekne
  • Ashwin W Patwardhan
PMID: 32624608 PMCID: PMC7316904. DOI: 10.1007/s13197-020-04339-z.

抄録

紅茶や緑茶を含むティーバッグのインフュージョンキネティクスについては、これまでも詳細に研究されてきた。しかし、ティーバッグ用の論文については、ティーバッグ注入への貢献を理解するために、これまでに特徴付けや評価を行ったことはなかった。本研究では、ティーバッグを製造するために使用される紙について、厚さ、濡れ性、表面形状、細孔径、気孔率、透過率などの特性を調べ、ティーバッグの注入速度に及ぼす影響を理解することを目的とした。走査型電子顕微鏡による研究では、ティーバッグ紙の細孔構造と多孔質性が明らかになった。ティーバッグ紙の気孔率は画像処理を用いて定量化し、透過率は実験的に決定した。また、茶袋紙の気孔率と透磁率の関係も明らかになった。透過率は気孔率の増加に伴って増加する傾向が見られた。その結果、ナイロン織紙が最も高い透過率(23.9×10m/s)を示した。さらに、異なるティーバッグ紙のティーバッグインフュージョンの初期インフュージョンデータを用いて初期インフュージョン率を決定した。また、ティーバッグ紙の初期注入速度に及ぼすパーミアンスの影響についても検討した。

The infusion kinetics of tea bags containing black tea or green tea has been studied in detail in the past. However, the tea bag papers have never been characterized and evaluated earlier to understand their contribution towards tea bag infusion. In the present work, papers used for making tea bags were characterized for thickness, wettability, surface topography, pore size, porosity and permeance to understand their influence on infusion kinetics of tea bags. Scanning electron microscopy studies highlighted the pore structure and porous nature of tea bag papers. The porosity of tea bag paper was quantified using image processing and permeance was determined experimentally. Besides, a relationship between porosity and permeance of tea bag papers has been perceived. A general trend of increase in permeance with increasing porosity was observed. Woven nylon paper showed the highest permeance (23.9 × 10 m/s) when compared with other tea bag papers. Furthermore, an initial infusion rate was determined using initial infusion data of tea bag infusion for different tea bag papers. The influence of permeance on the initial infusion rate of tea bag papers has also been investigated.

© Association of Food Scientists & Technologists (India) 2020.