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日本語AIでPubMedを検索

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Food Chem.2020 Jun;332:127416. S0308-8146(20)31278-4. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127416.Epub 2020-06-27.

一酸化窒素は、ポストハーベスト貯蔵中の水タケ(Zizania latifolia)の新芽の木質化・軟化を緩和する

Nitric oxide alleviates lignification and softening of water bamboo (Zizania latifolia) shoots during postharvest storage.

  • Xiaohua Qi
  • Zhengjie Ji
  • Chen Lin
  • Shuifeng Li
  • Jun Liu
  • Juan Kan
  • Man Zhang
  • Changhai Jin
  • Chunlu Qian
PMID: 32619946 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127416.

抄録

水タケノコは、収穫後、急速な木質化と軟化の結果、急速に劣化します。一酸化窒素(NO)は、他のいくつかの野菜の収穫後の寿命を延ばすために使用されてきました。ここでは、4℃で28日間保存した水タケノコについて、NOの効果を調べた。NO処理をしない場合、新鮮な重量と硬さが急速に減少し、貯蔵中にセルロースとリグニン含量が急激に増加した。NO処理は、細胞壁の完全性を維持し、プロトペクチンの分解、ペクチンメチルエステラーゼとポリガラクツロナーゼの発現を抑制することで、軟化を遅らせた。また,NO処理は,セルラーゼ活性を増加させることでセルロース合成を遅延させた。NO処理は、フェニルアラニンアンモニアリアーゼ、シンナミルアルコールデヒドロゲナーゼ、ラッカース、ペルオキシダーゼの活性を阻害し、リグニンの合成を低下させた。これらの結果から、NO処理は、ポストハーベスト保存中の水タケノコの軟化・リグニン化を抑制するのに有効であることが明らかになった。

Water bamboo shoots quickly deteriorate after harvest as a result of rapid lignification and softening. Nitric oxide (NO) has been used to extend the postharvest life of several other vegetables. Here, we examined the effect of NO on the storage of water bamboo shoots at 4℃ for 28 days. Without NO, fresh weight and firmness decreased quickly, while the cellulose and lignin contents increased sharply during storage. NO treatment delayed softening by maintaining the integrity of the cell wall and inhibiting the degradation of protopectin and the expressions of pectin methylesterase and polygalacturonase. NO treatment also delayed cellulose synthesis by increasing cellulase activity. NO treatment decreased the synthesis of lignin by inhibiting the activities of phenylalanine ammonia-lyase, cinnamyl alcohol dehydrogenase, laccase and peroxidase. These results indicate that NO treatment is effective at suppressing the softening and lignification of water bamboo shoots during postharvest storage.

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