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Poult. Sci..2020 Jul;99(7):3511-3518. S0032-5791(20)30230-3. doi: 10.1016/j.psj.2020.03.054.Epub 2020-04-24.

ウズラの飼料に異なる油源を使用することは、ウズラの生産性や繁殖能力、卵の質、血液成分に影響を与えるか?

Does the use of different oil sources in quail diets impact their productive and reproductive performance, egg quality, and blood constituents?

  • F M Reda
  • M S El-Kholy
  • M E Abd El-Hack
  • A E Taha
  • S I Othman
  • A A Allam
  • M Alagawany
PMID: 32616246 DOI: 10.1016/j.psj.2020.03.054.

抄録

本研究では、産卵中のニホンウズラの生産性と生殖能力、卵の質、血液学的、生化学的血液成分に及ぼす食用油源(オメガ 3、6、9 脂肪酸の供給源としての大豆油、コーン油、ピーナッツ油、亜麻仁油、オリーブ油、ひまわり油)の影響を調査しました。8週齢のニホンウズラ360羽を6群に無作為に分け、1.5%の異なる油脂源を含む基本食を8週間与えた。その結果、1.5%の大豆油と落花生油を添加した飼料を与えたウズラが、最高の卵重量と最高の飼料転換率(P < 0.01)を記録したことが示された。孵化率(P < 0.05)が最も高かったのは、他の油と比較してコーン油を添加したウズラの飼料でした。さらに、コーン油、オリーブ油、ヒマワリ油を添加した飼料は、他の処理群と比較して、血中リンパ球の値(%)が高くなっていました。トウモロコシ、落花生、亜麻仁、またはオリーブ油を与えられたウズラは、大豆油またはひまわり油を与えられた群と比較して、血中総コレステロールが有意に減少した。免疫学的には、免疫グロブリン(GとM)のレベルが他の油源と比較して、トウモロコシまたはオリーブ油源を食べさせたウズラで最も高かった(P < 0.001)ことが記録されています。オリーブ油を含む飼料を摂取したウズラは、他の油源を摂取したウズラと比較して、スーパーオキシドジスムターゼとグルタチオンS-トランスフェラーゼ活性が有意に増加し、マロンジアルデヒドレベルが有意に減少していました。このことから、油源を変えることは、ニホンウズラの生産性、生殖、健康面に影響を与える可能性があると結論づけられた。大豆油は生産面では良好な結果を示したが、健康面ではオリーブ油が最も優れていた。

The present study investigated the impact of dietary oil sources (soybean, corn, peanut, flaxseed, olive, and sunflower oils as sources of omega 3, 6, and 9 fatty acids) on productive and reproductive traits, egg quality, hematological and biochemical blood parameters of laying Japanese quail. A total of 360 eight-week mature Japanese quail were randomly divided into 6 groups fed for 8 wk on a basal diet included with 1.5% of different oil sources. Results showed that the highest egg weights and the best feed conversion ratio (P < 0.01) were recorded for quail fed diets supplemented with 1.5% soybean and peanut oil. The highest hatchability percentages (P < 0.05) were recorded for quail fed diets supplemented with corn oil as compared to the other oils. Furthermore, diets enriched with corn, olive, or sunflower oils had higher values of blood lymphocytes (%) compared to the other treated groups. Blood total cholesterol significantly decreased in quail fed on corn, peanut, flaxseed, or olive oil sources as compared to soybean or sunflower oil groups. Immunologically, the highest levels (P < 0.001) of immunoglobulins (G and M) were recorded for quail fed on corn or olive oil sources compared to other oil sources. Quail consuming olive oil-included diets showed a significant increase in superoxide dismutase and glutathione S-transferase activities and a significant decrease on malondialdehyde level compared with those consumed the other oil sources. It could be concluded that varying the oil source can affect productive, reproductive, and health aspects of Japanese quail. Soybean oil showed good results regarding production aspects; however, olive oil was the best regarding health aspects.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Inc.