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Dis. Aquat. Org..2020 Jul;140:55-72. doi: 10.3354/dao03483.Epub 2020-07-02.

アトランティックサーモンのSalmo salarとBallan wrasse Labrus bergyltaは、Paramoeba peruransのクローン株に対する感受性が異なる

Atlantic salmon Salmo salar and ballan wrasse Labrus bergylta display different susceptibility to clonal strains of Paramoeba perurans.

  • O M V Dahle
  • S H Blindheim
  • A Nylund
  • E Karlsbakk
  • O Breck
  • H Glosvik
  • L Andersen
PMID: 32614331 DOI: 10.3354/dao03483.

抄録

海産アメーバである Paramoeba perurans によって引き起こされるアメーバ鰓病(AGD)は、ノルウェーの養殖アトランティックサーモン Salmo salar L.の重要な病気である。サケの網簀でのクリーナーフィッシュとしてのラッセの使用は、P. perurans のような病原体の種間伝播に疑問を投げかけている。この研究では、サケとニシキベラの両方から分離された分離株を用いて、アトランティックサーモンとニシキベラの間での P. perurans のクローン分離株の同居性伝播を調べた。その結果、両方の種で AGD が発生したが、シラスではそれほど深刻ではなかった。バランフィッシュ由来のアメーバはサケ由来のアメーバよりも毒性が強く、P. peruransの株に関連した病原性の違いが示唆された。また,サケ由来の分離株は,水浴びをしたシラスやサケでの増殖は限定的であり,同居者への移行は限定的であった.これらの結果は、サケはバランベラよりもP. peruransとAGDに感受性が高い可能性を示唆するこれまでの観察結果を裏付けるものであった。サケは厳密には海洋魚種であるため,サケのP. perurans感染症の治療は困難である.本研究では、AGDに感染したサケとラスの汽水(15‰以下の海水)処理について検討した。サケ、ラスともに短時間(3時間と24時間)の処理を行い、ラスの長時間(3~5日)の処理も検討した。汽水に短時間曝露しただけでは P. perurans を除去するには不十分であったが、24 時間処理ではアメーバレベルは低下した。汽水に 3 日間曝露したニワトリからは P. perurans の培養も検出もできず、この処理が寄生虫の制御に効果的であることが示唆された。

Amoebic gill disease (AGD), caused by the marine amoeba Paramoeba perurans, is an important disease of farmed Atlantic salmon Salmo salar L. in Norway. The use of wrasse as cleaner fish in salmon net pens raises questions about interspecies transmission of pathogens such as P. perurans. In this study, cohabitant transmission of clonal isolates of P. perurans between Atlantic salmon and ballan wrasse Labrus bergylta Ascanius was examined, using isolates originating from both salmon and wrasse. The challenges resulted in AGD in both species, although less severely in wrasse. The amoeba isolate originating from ballan wrasse was more virulent than that originating from salmon, suggesting P. perurans strain-related virulence differences. The isolate originating from salmon showed limited proliferation in bath-challenged wrasse and salmon, and limited transfer to cohabitants. Our results support previous observations suggesting that salmon may be more susceptible to P. perurans and AGD than ballan wrasse. Treatment of P. perurans infection in wrasse is challenging, as it is a strictly marine fish species. In this study, brackish water (<15‰ seawater) treatment of AGD affected salmon and wrasse was examined. Both salmon and wrasse were treated for short periods (3 h and 24 h), and treatment of wrasse over longer periods (3-5 d) was also examined. Short exposure to brackish water was not enough to remove P. perurans, although the 24 h treatment reduced amoeba levels. It was not possible to culture or detect P. perurans from wrasse exposed to brackish water for 3 d, suggesting that this treatment would be effective in controlling the parasite.