日本語AIでPubMedを検索
Vitex negundo Linn.:ファイトケミカル組成、栄養分析、抗酸化・抗菌活性
Vitex negundo Linn.: phytochemical composition, nutritional analysis, and antioxidant and antimicrobial activity.
PMID: 32583767
抄録
Vitex negundo(VN)は、民間療法で広く使用されている植物、すなわち黄疸、傷、体の痛み、歯痛、喘息、目の痛み、片頭痛の治療のためのものです。これらの効果は、その化学組成に起因していると考えられています。ここでは、VNの化学的・栄養的組成と生物学的活性を、特に抗酸化作用と抗菌作用に重点を置いて評価した。VNのメタノール抽出物とヘキサン抽出物からは,テルペノイド,ポリフェノール,ステロイド,サポニン,フェノール化合物,フラボノイドなどの重要なファイトケミカルの存在が明らかになった。樹皮から抽出したVNメタノール抽出物の総フェノール含量は1082.473 mg/g GAEであり,葉の総フェノール含量は1382.984 mg/g GAEであった。また,VN樹皮からのメタノール抽出物の総フラボノイド含量は127.744 mg/g QE,葉の総フラボノイド含量は123.776 mg/g QEであった。樹皮からのVNメタノール抽出物は高い抗酸化作用を示した(IC50=38.47ppm)。VN葉の灰分、水分、粗繊維、粗タンパク質、脂肪分の含有率(%)は、それぞれ7.86%、18.35%、6.52%、9.687%、6.19%であった。VN葉メタノール抽出物は枯草菌および黄色ブドウ球菌に対して抗菌活性を示し、阻害ハロはそれぞれ13mmおよび14mmであり、MBC値はそれぞれ1.562mg/mLおよび6.25mg/mLであった。同様に,VN樹皮メタノール抽出物は枯草菌に対して18mm,黄色ブドウ球菌に対して15mmの阻害ハロを示し,MBC値はそれぞれ2.372 mg/mL,0.245 mg/mLであった。また,VN樹皮メタノール抽出物のGC-MS分析の結果,モノオレインが主要な化合物であり,その面積は0.57%であった。以上の結果から,VNは高蛋白質を含み,顕著な抗酸化作用,抗菌作用を有しており,医薬品としての利用が期待される。
Vitex negundo (VN) is a widely used plant in folk medicine, namely for the treatment of jaundice, wounds, body ache, toothache, asthma, eye pain, and migraine. These effects have been increasingly attributed to its chemical composition. Here, we assessed the VN chemical and nutritional composition and biological activity, with particular emphasis on antioxidant and antimicrobial effects. VN methanol and hexane extracts revealed the presence of important phytochemical, such as terpenoids, polyphenol, steroids, saponins, phenolic compound and flavonoids. Total phenolic content of VN methanol extract from bark was 1082.473 mg/g GAE and that of leaves was 1382.984 mg/g GAE. The total flavonoids content in VN methanol extract from VN bark was 127.744 mg/g QE and that of leaves was 123.776 mg/g QE. VN methanol extract from bark exhibited high antioxidant effects (IC50=38.47 ppm). The content (%) of ash, moisture, crude fiber, crude protein and fat in VN leaves was, respectively, 7.86%, 18.35%, 6.52%, 9.687% and 6.19%. VN leaves methanol extract revealed antimicrobial activity against Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus, with inhibition halos being, respectively, 13 mm and 14 mm, and the MBC values were found to be 1.562 mg/mL and 6.25 mg/mL, respectively. Similarly, VN bark methanol extract led to inhibition halos of 18 mm and 15 mm for B. subtilis and S. aureus, respectively, and the MBC values were found to be 2.372 mg/mL and 0.245 mg/mL. GC-MS analysis of the VN bark methanol extract revealed that monoolein was the major compounds, with an area of 0.57%. Thus, our results encourage the potential use of VN as a medicinal product, with high protein contents, and prominent antioxidant and anti-bacterial effects.