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J. Food Sci..2020 Jul;85(7):2245-2254. doi: 10.1111/1750-3841.15313.Epub 2020-06-24.

ラットにおけるアクリルアミド誘発性酸化損傷に対するシーバックソーンベリージュースの保護効果

Protective effect of seabuckthorn berry juice against acrylamide-induced oxidative damage in rats.

  • Sijia Zhao
  • Hongyang Sun
  • Qingbo Liu
  • Yu Shen
  • Yujun Jiang
  • Yanhua Li
  • Tong Liu
  • Tianxu Liu
  • Honghua Xu
  • Meili Shao
PMID: 32579735 DOI: 10.1111/1750-3841.15313.

抄録

発がん性物質として分類されているアクリルアミド(AA)は、神経毒性、遺伝毒性があり、DNAを損傷する可能性がある。本研究では、ラットにおけるアクリルアミド誘発毒性傷害を緩和するために、シーバックソーンベリージュース(SBJ)の能力を検討した。24匹の成体雄のSprague-Dawley(SD)ラットを、対照群、AA群(40mg/kg)、AA+SBJ(40mg/kg AAおよび5mL/kg SBJ)、およびAA+ビタミンC(VC)群(陽性対照群、40mg/kg AAおよび100mg/kg VC)の4つの群に無作為に分けた。実験終了時、AA群のラットでは、体重増加率、後肢の外転、運動失調が顕著に減少した。血漿生化学的パラメータに明らかな異常が認められ(P<0.05)、5つの組織(海馬、小脳、肝臓、小腸、腎臓)の組織学的検査では、損傷の程度の違いが観察された。対照群と比較して、スーパーオキシドジスムターゼ、カタラーゼ、グルタチオンは有意に減少し、マロンジアルデヒドは上昇した(P <0.05)。SBJ投与により、ラットの行動異常、血液学的指標、抗酸化酵素、組織障害が減少した。実用的応用:シーバックソーンベリーは、ビタミンCやポリフェノールを豊富に含む野生のベリーであり、優れた抗酸化作用を有する。本実験では、シーバックソーンベリーがラットの単三誘発性酸化損傷を有意に緩和する効果を示した。このことから、SBJは、一般の人々の食事や他の形態のAA暴露によって引き起こされる酸化的損傷を緩和する可能性があると推測されます。同時に、この実験はまた、AA誘発の生体内毒性を緩和するための新しいアイデアを提供します。

Acrylamide (AA), classified as a probable carcinogen, can be neurotoxic, genotoxic, and can damage DNA. This study explored the ability of seabuckthorn berries juice (SBJ) to alleviate AA-induced toxic injury in rats. Twenty-four adult male Sprague-Dawley (SD) rats were randomly divided into four groups: control group, AA group (40 mg/kg), AA + SBJ (40 mg/kg AA and 5 mL/kg SBJ), and AA + vitamin C (VC) group (positive control group, 40 mg/kg AA and 100 mg/kg VC). At the end of the experiment, rats in AA group showed a marked decrease in the rate of weight gain, hind extremity abduction, and ataxia. Obvious anomalies were seen in plasma biochemical parameters (P < 0.05), and different degrees of injury were observed upon histological examination of five tissues (hippocampus, cerebellum, liver, small intestine, and kidney). Compared to the control group, levels of superoxide dismutase, catalase, and glutathione were significantly decreased, while malondialdehyde was elevated (P < 0.05). SBJ treatment reduced the abnormal of behavior, hematological index, antioxidant enzyme, and tissue damage caused by AA in rats. PRACTICAL APPLICATION: Seabuckthorn berries are wild berries rich in vitamin C and polyphenols, which have good antioxidant properties. In this experiment, SBJ has a significant alleviating effect on AA-induced oxidative damage in rats. Therefore, we speculate that SBJ may relieve the oxidative damage caused by diet or other forms of AA exposure in the general population. At the same time, this experiment also provides new ideas for alleviating AA-induced in vivo toxicity.

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