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日本語AIでPubMedを検索

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Food Sci. Biotechnol..2020 Jul;29(7):1007-1012. 735. doi: 10.1007/s10068-020-00735-5.Epub 2020-03-07.

高麗人参を短期的に水耕栽培すると、抗酸化活性と生理活性成分が大幅に増加します

A short-term, hydroponic-culture of ginseng results in a significant increase in the anti-oxidative activity and bioactive components.

  • Ji Yun Lee
  • Hee Yang
  • Tae Kyung Lee
  • Chang Hyung Lee
  • Ji Won Seo
  • Jong-Eun Kim
  • Seo Yeong Kim
  • Jung Han Yoon Park
  • Ki Won Lee
PMID: 32577317 PMCID: PMC7297876. DOI: 10.1007/s10068-020-00735-5.

抄録

CAマイヤーには、抗酸化活性や抗糖尿病活性など、様々な生物学的効果があります。高麗人参は長期栽培が必要であるが、これは機能性食品としての高麗人参の商業的開発を容易にするために水耕栽培システムを使用して短縮することができる。しかし、短期培養(30日未満)の水耕栽培高麗人参(sHCG)の特性は不明である。本研究では、21 日間培養した高麗人参の特性を、5 年前の普通培養高麗人参と比較して検討した。その結果、フリーラジカル消去活性、総ジンセノサイドおよびフェノール含量は、普通培養高麗人参に比べてsHCGの方が有意に高かった。sHCGからは15種類のジンセノサイドが検出されたが、ほとんどのジンセノサイドの濃度は根よりも新芽の方が高かった。これらの結果から、21 日間培養した sHCG は、抗酸化活性が高く、総フェノールとジンセノサイド(Rd と Re を含む)の濃度が高いことから、機能性食品としての可能性があることが示唆された。

CA Meyer has a variety of biological effects, including antioxidant and antidiabetic activities. Ginseng requires long-term cultivation, but this can be shortened using hydroponic systems to facilitate the commercial development of ginseng as a functional food. However, the characteristics of short-term-cultured (< 30 days) hydroponic ginseng (sHCG) are unclear. We investigated the characteristics of 21-day-cultured sHCG compared 5-year-old normally cultured ginseng. The free radical-scavenging activity and total ginsenoside and phenolic contents were significantly higher in sHCG than in normally cultured ginseng. Fifteen ginsenosides were detected in sHCG, and the concentrations of most were higher in shoots than roots. These findings suggest that 21-day-cultured sHCG, due to its enhanced antioxidant activity and higher concentrations of total phenolics and ginsenosides (including Rd and Re), has potential as a functional food.

© The Author(s) 2020.