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Environ Anal Health Toxicol.2020 Mar;35(1):e2020003. eaht.e2020003. doi: 10.5620/eaht.e2020003.Epub 2020-03-25.

ナイジェリア、イモ州の市場から採取した野菜中の重金属含有量のモニタリングとモデル化

Monitoring and modeling of heavy metal contents in vegetables collected from markets in Imo State, Nigeria.

  • Beniah Obinna Isiuku
  • Christian Ebere Enyoh
PMID: 32570998 PMCID: PMC7308666. DOI: 10.5620/eaht.e2020003.

抄録

野菜の消費は重金属の人への主要な曝露経路の一つであるが、ナイジェリアのイモ州のデータはほとんどない。我々は、ナイジェリアのイモ州の3つの地域で市場から頻繁に消費される野菜(n=16)に含まれるカドミウム(Cd)、コバルト(Co)、銅(Cu)、ニッケル(Ni)、鉛(Pb)、亜鉛(Zn)の汚染レベルと関連する健康リスクを評価した。試料を湿式消化した後、上清を原子吸光光度法で分析した。4種類の野菜の平均濃度は、Cdは0.006±0.003mg/kgから0.011±0.007mg/kg、Coは0.064±0.012mg/kgから1.225±0.226mg/kg、10.711±1.968mg/kgから25.00mg/kgであった。Cuは0.088±13.975mg/kg、Niは0.062±0.013mg/kg~0.307±0.210mg/kg、Pbは0.006±0.005mg/kg~0.012±0.002mg/kg、Znは63.55±4.055mg/kg~104.126±24.080mg/kgである。Znを除き、各種野菜の重金属はすべて食品農業機関と世界保健機関の共同基準値を下回っていた。全体的には重金属の負荷は非常に低かったが、野菜の汚染係数が最も高かったのはZnであった。野菜中の重金属濃度は全体的に変動が少なく、統計的にも差があった(p<0.05)。1日平均摂取量はZnを除き暫定許容値以下であった。野菜中の金属の目標危険指数は、子供、成人ともに1を下回っており、公衆に対する潜在的なリスクはないことが示された。全体的に重金属の危険指数は1以下であり、発がん性のない健康への悪影響は許容できるレベルであった。しかし、重金属の相関プロファイリングから明らかになったように、摂取による多元素汚染の可能性がある。

Vegetable consumption is one major exposure route of heavy metals to humans, but few data exist for Imo State, Nigeria. We assessed the contamination levels and associated health risk of cadmium (Cd), cobalt (Co), copper (Cu), nickel (Ni), lead (Pb) and zinc (Zn) in vegetables (Telfairia occidentalis, Pterocarpus mildbraedii, Gongronenina latifolium and Vernonia amygdalina) that are consumed frequently from markets (n=16) in three zones of Imo State, Nigeria. After wet-digestion of samples, the supernatant were analyzed using atomic absorption spectrophotometry. The mean concentrations in the four vegetables ranged from 0.006±0.003 mg/kg to 0.011±0.007 mg/kg for Cd, 0.064±0.012 mg/kg to 1.225±0.226 mg/kg for Co, 10.711±1.968 mg/kg to 25.088±13.975 mg/kg for Cu, 0.062±0.013 mg/kg to 0.307±0.210 mg/kg for Ni, 0.006±0.005 mg/kg to 0.012±0.002 mg/kg for Pb and 63.55±4.055 mg/kg to 104.126±24.080 mg/kg for Zn. Except for Zn, all heavy metals in the various vegetables were below the joint standard of Food and Agriculture Organization and World Health Organization. Although, overall load of heavy metal was very low, Zn had the highest contamination factor in vegetables. Heavy metals concentrations in vegetables generally showed low to high variations and statistically different (p&lt;0.05). Average daily intake was below the provisional tolerance limit except for Zn. The target hazard quotient of metals in vegetables for both children and adults were below 1, indicating no potential risk to the public. Overall, heavy metals hazard index were below 1, indicating acceptable level of non-carcinogenic adverse health effect. However, potential multi-element contamination from ingestion is possible as revealed by the correlation profiling of heavy metals.