あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Braz J Infect Dis.2020 May - Jun;24(3):208-212. S1413-8670(20)30064-7. doi: 10.1016/j.bjid.2020.05.003.Epub 2020-06-18.

ブラジルの職人的チーズから初めてコキシエラ・バーネティイの分子検出:生乳製品の食品安全上の危険性が無視されてきたこと

First molecular detection of Coxiella burnetii in Brazilian artisanal cheese: a neglected food safety hazard in ready-to-eat raw-milk product.

  • Tatiana Rozental
  • Letícia Scafutto De Faria
  • Danielle Forneas
  • Alexandro Guterres
  • João Batista Ribeiro
  • Flábio Ribeiro Araújo
  • Elba Regina Sampaio Lemos
  • Marcio Roberto Silva
PMID: 32563680 DOI: 10.1016/j.bjid.2020.05.003.

抄録

背景:

2007年にオランダで流行した後、Q熱に関する世界的な出版物が増加している。しかし、ブラジルにおける Q 熱/コクシエラ症の疫学はまだ十分に理解されていない。そのため、世界中で乳製品中の Coxiella burnetii の存在を調査した研究はほとんどなく、特にブラジルでは生乳から作られたフレッシュチーズの消費量が非常に多い。

BACKGROUND: Global publications on Q fever have increased after the 2007 epidemic in the Netherlands. However, the epidemiology of Q fever/coxiellosis in Brazil is still poorly understood. Accordingly, there have been few studies investigating the presence of Coxiella burnetii in dairy products around the world, especially in Brazil, where consumption of fresh cheese made from raw-milk is very high.

目的:

本研究は、ブラジルのセロマイクロ地域で生産される伝統的なミナスの職人的チーズ(牛の生乳から製造される)を対象に、PCR法によるC. burnetiiの有病率を評価するための無作為調査である。

OBJECTIVE: This study was a random survey to assess the prevalence of C. burnetii by PCR in traditional Minas artisanal cheese from the Serro microregion, Brazil, which is manufactured from bovine raw-milk.

方法:

今回、53 種類のチーズサンプルから抽出した DNA を C. burnetii 固有のプライマーを用いたネステッド PCR で解析し、DNA 配列決定法で確認した。

METHODS: DNA extracted from 53 cheese samples were analyzed by nested PCR with C. burnetii-specific primers and the products confirmed by DNA sequencing.

結果:

53 個のチーズサンプルのうち 5 個(9.43%)が C. burnetii の DNA 陽性であり、それぞれ無作為に抽出された製造業の 1 つから採取されたものであった。この結果から、調査地域で1日に生産される16.2トンの生乳から作られた生食用チーズ1.62トン/日がC. burnetiiに汚染されていると推定された。

RESULTS: Out of the 53 cheese samples five (9.43%) were C. burnetii DNA-positive, each coming from one of the respective randomly selected manufacturing agroindustries. Based on our results, it is estimated that 1.62 tons/day of ready-to-eat cheese made from raw-milk from a total of 16.2 tons produced daily in the study region are contaminated with C. burnetii.

結論:

私たちの知る限りでは、これはブラジルの生乳製の職人的チーズにおける高耐熱性人獣共通感染症病原体の最初の報告である。C. burnetiiは長い熟成期間を経た職人的なチーズの中で生存しているため、この食品安全上の危険性は、すぐに食べられる生乳のブラジルの職人的なチーズでは完全に無視されており、消費者への潜在的な脅威を示唆している可能性がある。そこで本研究では、ブラジルのこの食品に含まれるC. burnetiiの無作為かつ代表的なベースライン有病率を明らかにした。さらなる疫学調査、傾向のモニタリング、防除目標の設定が必要とされています。最後に、これらの結果は、動物および公衆衛生の監視プログラムに C. burnetii を含めることの重要性を指摘しています。

CONCLUSION: To our knowledge, this is the first report of highly heat-resistant zoonotic pathogen in raw-milk Brazilian artisanal cheese. This food safety hazard has been completely neglected in ready-to-eat raw-milk Brazilian artisanal cheese and could imply potential threats to consumers, since C. burnetii survives in artisanal cheese submitted to long ripening periods. Thus, this work established random and representative baseline prevalence of C. burnetii in this food product in Brazil. Further epidemiological studies, monitoring trends and setting control targets are warranted. Finally, these results point out the importance of including C. burnetii in animal and public health surveillance programs.

Copyright © 2020 Sociedade Brasileira de Infectologia. Published by Elsevier España, S.L.U. All rights reserved.