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Asian Pac. J. Allergy Immunol..2020 Jun;38(2):69-77. doi: 10.12932/AP-030520-0826.

SARS-CoV-2感染症患者における嗅覚・味覚機能障害。疫学、病態、予後、治療法の検討

Smell and taste dysfunction in patients with SARS-CoV-2 infection: A review of epidemiology, pathogenesis, prognosis, and treatment options.

  • Jesada Kanjanaumporn
  • Songklot Aeumjaturapat
  • Kornkiat Snidvongs
  • Kachorn Seresirikachorn
  • Supinda Chusakul
PMID: 32563234 DOI: 10.12932/AP-030520-0826.

抄録

COVID-19の初期パンデミック波の間、一般的な呈示症状(咳、発熱、倦怠感)とは別に、嗅覚・味覚障害患者の急増が多くの国で報告されています。嗅覚機能障害は他のウイルス感染症(パラインフルエンザ、ライノウイルス、SARSなど)でも報告されているが、発症率はSARS-CoV-2感染症に比べてはるかに低い。感染後の嗅覚喪失の病態については、ウイルスが鼻粘膜の炎症反応を起こすか、嗅神経上皮を直接損傷するのではないかという仮説が立てられていた。しかし、嗅覚喪失は、他の鼻腔症状や有意な鼻の炎症を伴わない COVID-19 患者でも提示される可能性があった。本レビューでは、SARS-CoV-2感染患者における疫学、嗅覚の病理学的機序、味覚障害に関する最近のエビデンスを簡単に概観することを目的としている。さらに、予後と治療法について、スキャンティなエビデンスをもとにレビューしている。また、COVID-19のスクリーニングツールとして「においと味覚の喪失」を用いる可能性や、SARS-CoV-2感染後の嗅覚喪失における治療法の選択肢についても議論する。

During the initial pandemic wave of COVID-19, apart from common presenting symptoms (cough, fever, and fatigue), many countries have reported a sudden increase in the number of smell and taste dysfunction patients. Smell dysfunction has been reported in other viral infections (parainfluenza, rhinovirus, SARS, and others), but the incidence is much lower than SARS-CoV-2 infection. The pathophysiology of post-infectious olfactory loss was hypothesized that viruses may produce an inflammatory reaction of the nasal mucosa or damage the olfactory neuroepithelium directly. However, loss of smell could be presented in COVID-19 patients without other rhinologic symptoms or significant nasal inflammation. This review aims to provide a brief overview of recent evidence for epidemiology, pathological mechanisms for the smell, and taste dysfunction in SARS-CoV-2 infected patients. Furthermore, prognosis and treatments are reviewed with scanty evidence. We also discuss the possibility of using "smell and taste loss" as a screening tool for COVID-19 and treatment options in the post-SARS-CoV-2 infectious olfactory loss.