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J Diabetes Metab Disord.2020 Jun;19(1):343-352. 515. doi: 10.1007/s40200-020-00515-2.Epub 2020-04-28.

アロキサン誘発糖尿病ラットにおけるスイカ()ジュースの抗糖尿病活性

Antidiabetic activity of watermelon () juice in alloxan-induced diabetic rats.

  • Basiru Olaitan Ajiboye
  • Moturayo Tawakalt Shonibare
  • Babatunji Emmanuel Oyinloye
PMID: 32550185 PMCID: PMC7270380. DOI: 10.1007/s40200-020-00515-2.

抄録

序論:

スイカはナイジェリアのほとんどの家庭で一般的に食べられている果物の一つであり、伝統的に糖尿病の管理に使用されてきました。本研究は、アルロキサン誘発糖尿病ラットにおけるスイカ()ジュースの抗糖尿病性を調べるために実施された。

Introduction: Watermelon is one of the commonly eaten fruit in most homes in Nigeria and has been used in the management of diabetes mellitus traditionally. This study was carried out to explore the antidiabetic potential of watermelon () juice in alloxan-induced diabetic rats.

方法:

スイカジュースは、1,1,1-ジフェニル-2-ピクリル-ヒドラジル(DPPH)、一酸化窒素および第二鉄還元性抗酸化力(FRAP)などのin vitroパラメータ、ならびに総フェノール、総フラボノイドなどのファイトケミカルの決定に使用されました。また、α-グルコシダーゼおよびα-アミラーゼ阻害活性も標準的な方法で測定した。糖尿病は、調製したばかりのアロキサン(150mg/kg体重)の腹腔内(I.P)単回注射によりラットに誘導した。動物は、正常対照、未治療の糖尿病対照、糖尿病ラットにメトホルミン200mg/kg体重、糖尿病ラットにスイカ()ジュース500mg/kg体重、糖尿病ラットにスイカジュース1000mg/kg体重の5群に無作為に分けた。実験14日目にラットを犠牲にし、糖尿病ラットの血清および組織ホモジネート中の様々なin vivo生化学的パラメータも評価した。

Methods: Watermelon juice was used for the determination of in vitro parameters such as 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazil (DPPH), nitric oxide and ferric reducing antioxidant potential (FRAP) as well as phytochemicals such as total phenol, total flavonoids. In vitro α-glucosidase and α-amylase inhibitory activities were also accessed using standard procedures. Diabetes was induced in the rats by a single intraperitoneal (I.P) injection of freshly prepared alloxan (150 mg/kg body weight). The animals were randomly grouped into five groups of normal control, untreated diabetic control, diabetic rats administered 200 mg/kg body weight of metformin, diabetic rats administered 500 mg/kg body weight of watermelon () juice and diabetic rats administered 1000 mg/kg body weight of watermelon juice. The rats were sacrificed on the 14th day of the experiment and various in vivo biochemical parameters were also evaluated in the serum and tissue homogenates of diabetic rats.

結果:

スイカジュースは、抗酸化作用とα-グルコシダーゼおよびα-アミラーゼに対する阻害作用を用量依存的に示した。これに加えて、スイカジュースの異なる用量の投与は、アロキサン誘発糖尿病ラットにおいて、空腹時血糖値、血清脂質プロファイル、グルコース-6-ホスファターゼ、脂質過酸化および抗炎症活性を有意に(<0.05)減少させた。糖尿病ラットに異なる用量の

Results: The watermelon juice exhibits anti-oxidant properties and inhibitory activities against α-glucosidase and α-amylase in a dose-dependent manner. Added to this, the administration of different doses of the watermelon juice significantly ( < 0.05) reduced the fasting blood glucose level, serum lipid profile, glucose-6-phosphatase, lipid peroxidation and anti-inflammatory activities in alloxan-induced diabetic rats. There was a significant ( < 0.05) increase in antioxidant enzyme activities, hexokinase activity as well as glucose transporters (GLUT 2 and GLUT 4) levels in diabetic rats administered different doses of

結論:

以上のことから、本研究は、スイカジュースが、グルコーストランスポーターの調節、抗炎症作用、抗酸化防御システム、α-グルコシダーゼおよびα-アミラーゼの阻害を含む複数の経路を介して、糖尿病実験動物モデルにおいて抗糖尿病性を示すことを明らかにした。このことは、スイカ(ジュース)が補助療法として開発されれば、糖尿病とその代謝性合併症の管理に有用な臨床応用が可能であることを示唆している。

Conclusion: Taken together, this study demonstrates that watermelon () juice exhibits its antidiabetic potential in experimental diabetic animal model via multiple pathways involving modulation of glucose transporters, anti-inflammatory activities as well as antioxidant defense system and inhibition of α-glucosidase and α-amylase. This suggests that the watermelon ( juice may have a useful clinical application in the management of diabetes mellitus and its metabolic complications if developed as adjuvant therapy.

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