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Foods.2020 Jun;9(6). E783. doi: 10.3390/foods9060783.Epub 2020-06-12.

異なるギリシャ産大麦品種の真珠画分における生理活性成分と抗酸化活性の分布

Bioactive Components and Antioxidant Activity Distribution in Pearling Fractions of Different Greek Barley Cultivars.

  • Maria Irakli
  • Athina Lazaridou
  • Ioannis Mylonas
  • Costas G Biliaderis
PMID: 32545662 PMCID: PMC7353517. DOI: 10.3390/foods9060783.

抄録

本研究では、ギリシャ産大麦品種(L. )の14品種と1品種から得られたふすま、脱脂粒、真珠粒の3つの真珠粒画分について、タンパク質、灰分、β-グルカン、フェノール化合物、およびトコロールの含有量を分析した。生理活性含有量は、大麦の品種や分画によっても高いばらつきが見られた。タンパク質と灰分の含有量は外層から内層に向かって減少したが、β-グルカンは逆の傾向を示した。タンパク質とβ-グルカン含量が最も高かったのは籾殻なし栽培品種であったが、籾殻あり栽培品種(シリオス)では同様のβ-グルカン含量を示し、別の品種(コンスタンティノス)ではさらに高いタンパク質含量を示した。また、機能性化合物は主にふすま画分に含まれていることも明らかになりました。抗酸化活性についても同様の傾向が見られました。全ての画分においてフェルラ酸が主要なフェノール酸であり、次いでシナピン酸とp-クマリン酸が結合型で支配的であった。しかし、プロデルフィニジンB、カテキン、プロシアニジンBなどのオリゴマー系フラボノイドは、遊離型ではより豊富に含まれていました。全体的に、本研究は、異なる大麦の栽培品種が、様々な組成(栄養素と生物活性物質)の真珠粉画分を提供できることを強調しています。

In this study, three pearling fractions, namely bran, dehulled grains and pearled grains, derived from fourteen hulled and one hull-less Greek barley cultivars ( L.), were analyzed for the protein, ash, β-glucan, phenolic compounds and tocols contents. High variations appeared in the bioactive contents across the barley cultivars and fractions as well. The protein and ash contents decreased from the outer to the inner layers, whereas β-glucans presented an inverse trend. The highest protein and β-glucan contents were in the hull-less cultivar; however, one hulled cultivar (Sirios) exhibited similar β-glucan content, while another (Constantinos) had even higher protein content. The results also revealed that functional compounds were mainly located in bran fraction. Similar trends were also noted for the antioxidant activity. Ferulic acid was the primary phenolic acid in all fractions, followed by sinapic and p-coumaric acids that were dominant in bound form. However, oligomeric flavonoids, such as prodelphinidin B, catechin, and procyanidin B were more abundant in free form. Overall, this study highlights that different barley cultivars can provide pearling flour fractions of varying composition (nutrients and bioactives), which have the potential to serve as nutritionally valuable ingredients in formulations of cereal-based functional food products.