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Foods.2020 Jun;9(6). E779. doi: 10.3390/foods9060779.Epub 2020-06-11.

スラストカイトリッドのオイルケーキから分離されたタンパク質の物理化学的特性

Physicochemical Characteristics of Protein Isolated from Thraustochytrid Oilcake.

  • Thi Linh Nham Tran
  • Ana F Miranda
  • Aidyn Mouradov
  • Benu Adhikari
PMID: 32545411 PMCID: PMC7353575. DOI: 10.3390/foods9060779.

抄録

単細胞従属栄養性の海洋原生生物であるトラウストチキトリッドの油は、オメガ3脂肪酸、スクアレン、幅広いスペクトルのカロテノイドを豊富に含むことから、食品やバイオテクノロジー産業での利用が増加している。本研究では、油分抽出の副産物であるオイルケーキは、タンパク質/乾燥質量が38%含まれていることから同等の価値があり、タンパク質含有率92%、回収効率70%でスラウスチクトリドタンパク質単離物が得られることが示された。タンパク質の最高溶解度と最低溶解度は、それぞれpH12.0と4.0で観測され、後者はその等電点であった。タンパク質中のアミノ酸は、アスパラギン酸、グルタミン酸、ヒスチジン、アルギニンが最も多く含まれていた。また、アルギニンとリジンの比率は、心臓に良い食品に望まれる1以上であった。タンパク質の変性温度は167.8〜174.5℃であり、熱安定性が高いことがわかった。また、タンパク質は高い乳化活性(784.1 m/g)と乳化安定性(209.9 min)の指標を示した。抽出されたオメガ3を豊富に含む油は、30〜34.6℃の範囲で溶融し、163〜213℃まで安定であった。この研究は、スラストチキトリッドがオメガ3、スクアレンおよびカロテノイドを含む油の貴重な供給源であるだけでなく、油糧種子から得られるものと同様の特性を持つ高価値のタンパク質を豊富に含んでいることを示している。

The oil from thraustochytrids, unicellular heterotrophic marine protists, is increasingly used in the food and biotechnological industries as it is rich in omega-3 fatty acids, squalene and a broad spectrum of carotenoids. This study showed that the oilcake, a by-product of oil extraction, is equally valuable as it contained 38% protein/dry mass, and thraustochytrid protein isolate can be obtained with 92% protein content and recovered with 70% efficiency. The highest and lowest solubilities of proteins were observed at pH 12.0 and 4.0, respectively, the latter being its isoelectric point. Aspartic acid, glutamic acid, histidine, and arginine were the most abundant amino acids in proteins. The arginine-to-lysine ratio was higher than one, which is desired in heart-healthy foods. The denaturation temperature of proteins ranged from 167.8-174.5 °C, indicating its high thermal stability. Proteins also showed high emulsion activity (784.1 m/g) and emulsion stability (209.9 min) indices. The extracted omega-3-rich oil melted in the range of 30-34.6 °C and remained stable up to 163-213 °C. This study shows that thraustochytrids are not only a valuable source of omega 3-, squalene- and carotenoid-containing oils, but are also rich in high-value protein with characteristics similar to those from oilseeds.