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Regul. Toxicol. Pharmacol..2020 Jun;115:104712. S0273-2300(20)30138-0. doi: 10.1016/j.yrtph.2020.104712.Epub 2020-06-12.

E12、W8、X17およびY9ジャガイモの安全性評価。ラットを用いた栄養評価と90日間の亜慢性給餌試験

Safety evaluation of E12, W8, X17, and Y9 potatoes: Nutritional evaluation and 90-day subchronic feeding study in rats.

  • Pushkor Mukerji
  • Gary W Rudgers
  • Christopher Gibson
  • Jason M Roper
PMID: 32540328 DOI: 10.1016/j.yrtph.2020.104712.

抄録

4つのバイオポテトイベント、E12、W8、X17、およびY9の栄養と健康への影響を、亜慢性的なげっ歯類摂食試験で評価した。E12は、ジャガイモ由来のpSIM1278インサートDNAを含み、RNAiを介してジャガイモの遺伝子をダウンレギュレートするように設計されている。これらの変化は、黒点の減少およびアクリルアミドの減少をもたらす。W8、X17、およびY9は、アクリルアミドをさらに減少させ、晩期枯病から保護する野生のジャガイモ由来の遺伝子を発現させるために、pSIM1278およびpSIM1678からのDNAインサートを含む。ラットには、これら4つの事象から得られた20%調理した乾燥ジャガイモと3つの従来のジャガイモ品種を含む飼料を与えた。加工されたジャガイモとネズミの飼料の組成分析から、4つのイベントとそれぞれの従来品種との比較可能性が示された。ラットは 90 日間これらの飼料を摂取し、体重、食事摂取量、臨床徴候、眼科学、神経行動パラメータ、臨床病理学、臓器重量、総病理学、および病理組織学について評価した。試験食を摂取した結果、副作用は観察されなかった。これらの結果は、E12、W8、X17、またはY9ジャガイモを含む食品は、従来のジャガイモ品種の食品と同等の安全性、健全性、および栄養価を有するという結論を支持するものである。

The nutritional and health effects of four biotech potato events, E12, W8, X17, and Y9, were evaluated in a subchronic rodent feeding study. E12 contains pSIM1278 insert DNA derived from potato and designed to down regulate potato genes through RNAi. These changes result in reduced black spot and reduced acrylamide. W8, X17, and Y9 contain the DNA inserts from pSIM1278 and pSIM1678 to further reduce acrylamide and express a gene from wild potato that protects against late blight. Rats were fed diets containing 20% cooked, dried potatoes from these four events and three conventional potato varieties. Compositional analyses of the processed potatoes and the rodent diets demonstrated comparability between the four events and their respective conventional varieties. Rats consumed the diets for 90 days and were evaluated for body weight, dietary intake, clinical signs, ophthalmology, neurobehavioral parameters, clinical pathology, organ weights, gross pathology, and histopathology. No adverse effects were observed as a result of test diet consumption. These results support the conclusion that foods containing E12, W8, X17, or Y9 potatoes are as safe, wholesome and nutritious as foods from conventional potato varieties.

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