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J Transl Med.2020 06;18(1):229. 10.1186/s12967-020-02399-5. doi: 10.1186/s12967-020-02399-5.Epub 2020-06-08.

COVID-19 監禁期間中の食習慣とライフスタイルの変化:イタリアの調査

Eating habits and lifestyle changes during COVID-19 lockdown: an Italian survey.

  • Laura Di Renzo
  • Paola Gualtieri
  • Francesca Pivari
  • Laura Soldati
  • Alda Attinà
  • Giulia Cinelli
  • Claudia Leggeri
  • Giovanna Caparello
  • Luigi Barrea
  • Francesco Scerbo
  • Ernesto Esposito
  • Antonino De Lorenzo
PMID: 32513197 PMCID: PMC7278251. DOI: 10.1186/s12967-020-02399-5.

抄録

背景:

2019年12月12日、中国・武漢市で新型コロナウイルス(SARS-Cov2)が出現し、ヒト急性呼吸器症候群(COVID-19)のパンデミックに火がついた。ジョンズ・ホプキンス大学のCOVID-Case Trackerによると、2020年4月24日の世界のCOVID-19死亡者数は195,313人、COVID-19確定症例数は2,783,512人となっています。COVID-19のパンデミックは、人間の健康に大きな影響を与え、社会的・経済的な影響を伴う社会的距離や家庭内での孤立など、ライフスタイルの急激な変化を引き起こしています。このパンデミック時の公衆衛生を最適化するためには、医学・生物学の知識だけでなく、食生活やライフスタイルを含むライフスタイル、社会的・行動的研究に関連するすべての人間科学の知識が必要である。

BACKGROUND: On December 12th 2019, a new coronavirus (SARS-Cov2) emerged in Wuhan, China, sparking a pandemic of acute respiratory syndrome in humans (COVID-19). On the 24th of April 2020, the number of COVID-19 deaths in the world, according to the COVID-Case Tracker by Johns Hopkins University, was 195,313, and the number of COVID-19 confirmed cases was 2,783,512. The COVID-19 pandemic represents a massive impact on human health, causing sudden lifestyle changes, through social distancing and isolation at home, with social and economic consequences. Optimizing public health during this pandemic requires not only knowledge from the medical and biological sciences, but also of all human sciences related to lifestyle, social and behavioural studies, including dietary habits and lifestyle.

方法:

我々の研究の目的は、COVID-19のパンデミックが食習慣とライフスタイルの変化に及ぼす直接的な影響を調査することです。本研究では、人口統計学的情報(年齢、性別、居住地、現在の雇用)、体格データ(報告された体重と身長)、食生活情報(地中海式食生活の遵守、特定の食品の1日の摂取量、食事頻度、1日の食事回数)、生活習慣情報(食料品の買い物、喫煙習慣、睡眠の質、身体活動)を尋ねた構造化された質問票で構成されています。調査期間は2020年4月5日~24日。

METHODS: Our study aimed to investigate the immediate impact of the COVID-19 pandemic on eating habits and lifestyle changes among the Italian population aged ≥ 12 years. The study comprised a structured questionnaire packet that inquired demographic information (age, gender, place of residence, current employment); anthropometric data (reported weight and height); dietary habits information (adherence to the Mediterranean diet, daily intake of certain foods, food frequency, and number of meals/day); lifestyle habits information (grocery shopping, habit of smoking, sleep quality and physical activity). The survey was conducted from the 5th to the 24th of April 2020.

結果:

12~86歳(女性76.1%)の合計3533人の回答者が本研究に含まれている。喫煙者の3.3%が禁煙を決意し、38.3%の回答者で身体活動が若干増加していることが報告されています。回答者の3.3%; 18~30歳の集団は、若年者と高齢者に比べて地中海式食生活へのアドヒアランスが高い結果となりました(それぞれp<0.001; p<0.001);回答者の15%が農家やオーガニックに頼り、果物や野菜を購入していますが、特にBMI値が低いイタリアの北部と中央部ではそうでした。

RESULTS: A total of 3533 respondents have been included in the study, aged between 12 and 86 years (76.1% females). The perception of weight gain was observed in 48.6% of the population; 3.3% of smokers decided to quit smoking; a slight increased physical activity has been reported, especially for bodyweight training, in 38.3% of respondents; the population group aged 18-30 years resulted in having a higher adherence to the Mediterranean diet when compared to the younger and the elderly population (p < 0.001; p < 0.001, respectively); 15% of respondents turned to farmers or organic, purchasing fruits and vegetables, especially in the North and Center of Italy, where BMI values were lower.

結論:

本研究では、COVID-19のロックダウン中のイタリア人集団の生活習慣、食習慣、地中海式食事パターンへのアドヒアランスに関するデータを初めて提供した。しかし、COVID-19のパンデミックは進行中であるため、我々のデータを確認し、将来のより広範な集団研究で調査する必要がある。

CONCLUSIONS: In this study, we have provided for the first time data on the Italian population lifestyle, eating habits and adherence to the Mediterranean Diet pattern during the COVID-19 lockdown. However, as the COVID-19 pandemic is ongoing, our data need to be confirmed and investigated in future more extensive population studies.