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ScientificWorldJournal.2020;2020:2983129. doi: 10.1155/2020/2983129.Epub 2020-05-12.

マクロフィロフラボンマルトからの新しいビフラボノイド。(Clusiaceae)の抗菌、抗酸化、抗2型糖尿病活性のための新しいビフラボノイド

Macrophylloflavone: A New Biflavonoid from Mart. (Clusiaceae) for Antibacterial, Antioxidant, and Anti-Type 2 Diabetes Mellitus Activities.

  • Hawa Purnama Celala Ary Cane
  • Nurdin Saidi
  • Mustanir Yahya
  • Darusman Darusman
  • Erlidawati Erlidawati
  • Safrida Safrida
  • Musri Musman
PMID: 32454801 PMCID: PMC7240784. DOI: 10.1155/2020/2983129.

抄録

Mart.植物抽出物画分について抗菌活性、抗酸化活性、抗2型糖尿病活性の検討を行った。酢酸エチル抽出物画分から分離した単離物を分光学的データを用いて特徴づけた。5,7,4',5″,7″,3"Po_2034",4"Po_2034"-ヘプタヒドロキシフラバノン[3-6″]フラボンの骨格を持つ新規ビフラボノイド化合物を発見し、マクロフィロフラボン()と命名した。この化合物は、セファゾリンを陽性対照として、ATCC 25922およびATCC 25923に対する抗菌活性、アスコルビン酸を陽性対照として、2,2ジフェニル-1-ピクリルヒドラジル(DPPH)に対する抗酸化アッセイ、およびメトホルミンを陽性対照として、抗2型糖尿病治療のために評価された。ビフラボノイド化合物は、細菌およびフリーラジカルDPPHに対して良好な阻害作用を示した。さらに、ビフラボノイド化合物を糖尿病ラットに投与したところ、血糖値を低下させることが示唆された。この研究は、この植物が抗菌、抗酸化、抗糖尿病特性を有することを示す証拠を提供した。

Investigations of antibacterial, antioxidant, and anti-type 2 diabetes mellitus activities have been carried out on Mart. plant extract fractions. An isolate from a fraction of ethyl acetate extract was characterized with spectroscopic data. A new biflavonoid compound was found to have a skeleton of 5,7,4',5″,7″,3‴,4‴-heptahydroxyflavanone[3-6″] flavones which was named macrophylloflavone (). The compound was evaluated for its antibacterial activity against ATCC 25922 and ATCC 25923 with cephazolin as a positive control, antioxidant assay against 2,2 diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) with ascorbic acid as the positive control, and anti-type 2 diabetes mellitus treatment with metformin as a positive control. The biflavonoid compound exhibited a good inhibition for bacteria and free radical DPPH. Furthermore, biflavonoid compound treatment on the diabetic rats suggested its ability to decrease the blood glucose level. This study provided evidence that the plant has antibacterial, antioxidant, and antidiabetic properties.

Copyright © 2020 Hawa Purnama Celala Ary Cane et al.