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日本語AIでPubMedを検索

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J Contemp Dent Pract.2020 Mar;21(3):271-276. 1526-3711-2533. Epub 2020-03-01.

グルコシルトランスフェラーゼ酵素活性に対するココアポッドハスク抽出物の阻害能

The Inhibitory Ability of Cocoa Pod Husk Extract on Glucosyltransferase Enzyme Activity.

  • Tamara Yuanita
  • Ridzki A Oktavianti
  • Debby F Suryani
  • Mandojo Rukmo
  • Sri Kunarti
  • Andrie H Kusuma
PMID: 32434973

抄録

背景:

根管内に存在する細菌は、歯内療法バイオフィルムの形成に役割を果たすグルコシルトランスフェラーゼ酵素を産生することができるため、根管治療の失敗を引き起こす要因の一つと考えられています。したがって、細菌は抗生物質に対して耐性を持っている。一方、化学成分、特にフラボノイド、タンニン、サポニンを豊富に含むカカオポッドハスク抽出物には、グルコシルトランスフェラーゼ酵素活性を抑制する作用があると考えられています。

BACKGROUND: The presence of in root canal is considered as one of the factors causing root canal treatment failure since the bacteria are capable of producing glucosyltransferase enzymes that play a role in forming endodontic biofilms. Hence, the bacteria are resistant to antibiotics. On the other hand, cocoa pod husk extract which is rich in chemical components especially flavonoids, tannins, and saponins, is thought to have an ability to inhibit glucosyltransferase enzyme activity.

AIM:

本研究の目的は、ココアポッドハスク抽出物のグルコシルトランスフェラーゼ酵素活性に対する阻害能を解析することである。

AIM: The aim of this research is to analyze the inhibitory ability of cocoa pod husk extract against glucosyltransferase enzyme activity.

材料と方法:

合計27個の研究サンプルを、ポジティブコントロール(グルコン酸クロルヘキシジン2%)、ネガティブコントロール(アクアデス)、カカオポッドハスク抽出物3.12%の3群に分けた。次に、各試料群の酵素活性を、高速液体クロマトグラフィー(HPLC)で読み取ったフルクトース面積の大きさを%(%)で表し、グルコシルトランスフェラーゼ酵素活性の1単位とされるμmol/mLフルクトースに換算して算出した。その後、データをKruskal-Wallis検定を用いて統計的に分析した。

MATERIALS AND METHODS: A total of 27 research samples were divided into three groups, namely, positive control (chlorhexidine gluconate 2%), negative control (aquades), and cocoa pod husk extract 3.12%. Next the enzymatic activity of each sample group was calculated based on the size of the fructose area read by high-performance liquid chromatography (HPLC) expressed in percent (%) and then converted to μmol/mL fructose which was considered as 1 unit of glucosyltransferase enzyme activity. Subsequently, the data were analyzed statistically using Kruskal-Wallis test.

結果:

Kruskal-Wallis検定を用いたデータ分析の結果、サンプルのグループ間で有意差が認められた(<0.05)。

RESULTS: The results of data analysis using the Kruskal-Wallis test showed significant differences between groups of samples ( <0.05).

結論:

ココアポッドハスク抽出物3.12%はグルコシルトランスフェラーゼ酵素活性を抑制する効果がある。

CONCLUSION: Cocoa pod husk extract of 3.12% has inhibitory effect on glucosyltransferase enzyme activity.

臨床的意義:

カカオポッドハスク抽出物の使用は、要件を満たしており、根管治療における灌漑剤として有用であることが証明されている。

CLINICAL SIGNIFICANCE: The use of cocoa pod husk extract meets the requirements and is proven useful as an irrigation agent in the treatment of root canals, because it contains antibacterial properties against .