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J Epidemiol.2020 May;doi: 10.2188/jea.JE20200030.Epub 2020-05-16.

教育と全体的な食生活の質との関連は、日本の中高年女性の食品群の違いによって説明された

Associations of education with overall diet quality are explained by different food groups in middle-aged and old Japanese women.

  • Ayumi Hashimoto
  • Kentaro Murakami
  • Satomi Kobayashi
  • Hitomi Suga
  • Satoshi Sasaki
PMID: 32418938 DOI: 10.2188/jea.JE20200030.

抄録

背景:

個人の教育到達度による全体的な食生活の質の格差が公的な問題となっている。しかし、どの食品群がこの格差に寄与しているのかは不明である。本研究では、日本人女性の学歴と全体的な食事の質の関連性を説明する食品群について検討した。

BACKGROUND: The disparity of overall diet quality by personal educational attainment has been a public issue. However, it remains unknown which food groups contribute to the disparity. This cross-sectional study assesses which food groups explain associations between education and overall diet quality in Japanese women.

方法:

日本の47都道府県に住む中高年女性3788人(平均47.7歳)と高齢女性2188人(平均74.4歳)を対象に、食歴質問票による学歴(低・中・高)と食事摂取量のデータを提供した。7つの食品成分をもとに食事の質スコア(可能スコア0~70)を算出した。ライフスタイルと近隣変数を調整した食事の質スコアの平均値を教育別に推定し、Dunnettの多重比較を行った。さらに、各食品成分の平均スコアを教育別に推定し、同様の方法で比較した。

METHODS: A total of 3788 middle-aged (mean: 47.7 years) and 2188 older women (mean: 74.4 years), who lived in 47 prefectures in Japan, provided data on their education (low, middle, and high) and dietary intakes from a diet history questionnaire. A diet quality score (possible score 0-70) was calculated based on seven food components. Mean diet quality scores with adjustment for lifestyle and neighborhood variables were estimated by education, and Dunnett's multiple comparison was conducted. Additionally, mean scores of each food component were estimated by education and compared using the same manner.

結果:

ライフスタイルと近隣変数で調整した後、高・中学歴の平均食生活の質スコアは、両世代とも低学歴よりも高かった。高・中学歴の中高年女性は、低学歴者よりも「牛乳」、「スナック菓子・菓子・飲料」、「果物」、「野菜料理」のスコアが高かった。高・中学歴の高年齢女性では、「調味料のナトリウム」と「果物」の得点が低学歴者よりも高かった。

RESULTS: After adjustment for lifestyle and neighborhood variables, mean diet quality score of high or middle education was higher than low education for both generations. Middle-aged women with high and middle education had higher scores of 'milk', 'snacks, confection, and beverages', 'fruits', and 'vegetable dishes' than those with low education. Older women with high and middle education had higher scores of 'sodium from seasonings' and 'fruits' than those with low education.

結論:

本研究では、日本人中高年女性における教育と食事の質との間の正の関連が、生活習慣や近隣変数とは独立した、異なる食品群によって説明されていることを示唆している。

CONCLUSIONS: This study suggests that positive associations between education and diet quality are explained by different food groups in middle-aged and older Japanese women, which are independent of lifestyle and neighborhood variables.