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Int J Environ Res Public Health.2020 May;17(10). E3404. doi: 10.3390/ijerph17103404.Epub 2020-05-13.

アブラヤシピューレの急性および亜慢性経口毒性

Acute and Subchronic Oral Toxicity of Oil Palm Puree in Sprague-Dawley Rats.

  • Zaida Zainal
  • Augustine Ong
  • Choo Yuen May
  • Sui Kiat Chang
  • Afiqah Abdul Rahim
  • Huzwah Khaza'ai
PMID: 32414159 PMCID: PMC7277154. DOI: 10.3390/ijerph17103404.

抄録

パームピューレは抗酸化物質を豊富に含み、中果皮繊維と粗パーム油を様々な割合で混合して製造される。本研究の目的は、パームピューレの急性および亜慢性毒性を評価することである。急性毒性試験では、パームピューレ単回投与量(2000 mg kg)を毎日14日間観察し、亜慢性毒性試験では、パームピューレ500、1000、または2000 mg kgを毎日28日間観察した。毒性試験では、毒性や死亡の兆候は認められなかった。血液学的、生化学的、病理組織学的分析、および体格・臓器重量から、どの用量のパームピューレでも実質的な毒性は認められなかった。パームピューレの経口致死量およびNOAELは28日間で2000 mg kg/日を超えた。これらの心強い結果は、パームピューレの製剤化の可能性を明らかにするための更なる研究を保証するものである。

Palm puree is rich in antioxidants and is produced via blending various proportions of mesocarp fibre and crude palm oil. The aim of this study was to assess the acute and subchronic toxicity of palm puree in male and female Sprague-Dawley rats. For the acute toxicity study, animals administered single palm-puree doses (2000 mg kg) by gavage were observed daily for 14 d. For the subchronic toxicity study, the rats were administered 500, 1000, or 2000 mg kg palm puree daily for 28 d. We evaluated body and organ weights; performed haematological, biochemical, and histopathological analyses of blood and organ samples during and after treatment; and calculated the oral no-observed-adverse-effect level (NOAEL). The toxicity studies showed no signs of toxicity or mortality. The haematological, biochemical, and histopathological analyses and body and organ weights indicated no evidence of substantial toxicity at any dose of palm puree. The oral lethal dose and NOAEL for the palm puree were greater than 2000 mg kg d over 28 d. To the best of our knowledge, the present study is the first to confirm the safety of palm puree as a novel functional food. These encouraging results warrant further studies to elucidate its potential for pharmaceutical formulations.