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Public Health Nutr.2020 May;:1-10. S1368980019005007. doi: 10.1017/S1368980019005007.Epub 2020-05-11.

日本の3~6歳の保育園児の間食:その特徴と全体の食事摂取量への寄与

Snacking in Japanese nursery school children aged 3-6 years: its characteristics and contribution to overall dietary intake.

  • Ryoko Tajima
  • Kentaro Murakami
  • Keiko Asakura
  • Aya Fujiwara
  • Ken Uechi
  • Minami Sugimoto
  • Han-Chieh Wang
  • Shizuko Masayasu
  • Satoshi Sasaki
PMID: 32390580 DOI: 10.1017/S1368980019005007.

抄録

目的:

本研究は、日本の保育園児におけるスナック菓子の食生活の特徴、1日の栄養摂取量に対するスナック菓子の寄与、スナック菓子からのエネルギー摂取量(EI)と栄養不良の有病率との関連を評価した横断的研究である。

OBJECTIVE: This cross-sectional study evaluated the dietary characteristics of snacks, the contribution of snacks to daily nutrient intake and the association of energy intake (EI) from snacks with the prevalence of nutritional inadequacy in Japanese nursery school children.

デザイン:

各食事の際に消費された食品と栄養素について、3次元食事記録を用いて評価した。日本人の食事摂取基準摂取量の年齢別・性別別基準値を用いて評価した20種類の栄養素の摂取不足の有病率を、間食からのEIの三段階区分に応じて比較した。

DESIGN: Foods and nutrients consumed in each eating occasion were assessed by 3-d dietary records. The prevalence of inadequate intake of twenty nutrients assessed by the age- and sex-specific reference values in the Japanese Dietary Reference Intakes was compared according to tertile categories of EI from snacks.

設定:

日本の保育園を対象とした多地域の食生活調査。

SETTING: A multi-regional dietary survey based on nursery schools in Japan.

参加者:

3~6歳の男児187名、女児191名を対象とした。

PARTICIPANTS: A total of 187 boys and 191 girls aged 3-6 years.

結果:

1日の総摂取エネルギー量(EI)に占めるスナック菓子の割合は19~5%(SD6~9)であった。間食からのEIは、菓子類が最も多く(35-3%)、次いで牛乳(19-5%)であった。エネルギーへの寄与度と比較すると、スナック菓子の占める割合は、遊離糖、カルシウム、SFA、リボフラビンを除いて、すべての栄養素でわずかであった。スナックからのEIが高いほど、カルシウム、鉄分、チアミン、リボフラビンの摂取プロファイルは良好であったが、スナックからのEIが高い子どもでは、遊離糖とNaの過剰摂取がより多く見られた。

RESULTS: EI from snacks accounted for 19·5 % (sd 6·9) of total daily EI. Confectionaries accounted for the largest part of EI from snacks (35·3 %), followed by milk (19·5 %). Relative to their energy contribution, snacks accounted for a small proportion for all nutrients examined, except for free sugar, calcium, SFA and riboflavin. Although a higher EI from snacks was associated with favourable profiles for intakes of calcium, iron, thiamine and riboflavin, excessive intakes of free sugar and Na were more prevalent among children with a higher EI from snacks.

結論:

日本の保育園児の間では、間食は一部の栄養素の必要量を満たすのに有効であるが、一般的に間食は栄養価が低く、一部の栄養素の過剰摂取に影響を与えている。そのため、おやつの時間帯の食事選択に改善の余地がある。

CONCLUSIONS: Although snacks are effective in meeting the requirement of some nutrients among Japanese nursery school children, snacks are generally not nutrient-dense and have an impact on excessive intake of some nutrients. There is hence room for improvement in food choices at snack time.