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ココナッツから分離されたホソカビ酵母であるf.a. sp. nov
f.a., sp. nov., an ascomycetous yeast isolated from coconuts.
PMID: 32374249 DOI: 10.1099/ijsem.0.004203.
抄録
ベトナムの果実に関連する内生酵母群集の研究の一環として,ココナッツ椰子( )の果実から3つの発酵酵母株を分離した。これらの菌株は、ラージサブユニットrRNA遺伝子のITS領域とD1/D2ドメインの配列に基づく系統解析により、他の近縁種とは異なる単一種のクラッドに属していることが明らかになった。この新種は,他の近縁種とは異なるクラッドの基底分枝を形成していることがわかった。系統解析と表現型の特徴から,これらの菌株は本属の新種と同定され,f.a. sp. nov.という名称が提案されている。ホロタイプはVCIM 4241で,ex-typeはVTCC 920004=VKM Y-3049=KBP Y-6091のコード17-68である。MycoBank番号はMB 834435である。
During studies on the endophytic yeast communities associated with fruits from Vietnam, three fermenting yeast strains were isolated from fruits of the coconut palm (). Phylogenetic analysis based on the sequences of the ITS regions and D1/D2 domains of the large subunit rRNA gene showed that these strains represented a single species of the clade that was distinct from the other related species. The new species represented a basal branch of the clade formed by the species i.e. and . Based on the phylogenetic analysis and phenotypic characteristics, the studied strains were assigned to a novel species of the genus , for which the name f.a., sp. nov. is proposed. The holotype is VCIM 4241, with the ex-type cultures VTCC 920004=VKM Y-3049=KBP Y-6091 code 17-68. The MycoBank number is MB 834435.