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Domest. Anim. Endocrinol..2020 Jul;72:106474. S0739-7240(20)30041-2. doi: 10.1016/j.domaniend.2020.106474.Epub 2020-03-06.

体重減少後のビーグル犬の唾液プロテオームの変化

Changes in the salivary proteome of beagle dogs after weight loss.

  • S Lucena
  • A V Coelho
  • A Muñoz-Prieto
  • S I Anjo
  • B Manadas
  • F Capela E Silva
  • E Lamy
  • A Tvarijonaviciute
PMID: 32361424 DOI: 10.1016/j.domaniend.2020.106474.

抄録

太りすぎや肥満であることは、人間やペットの重要な健康問題を表しています。この研究の目的は、より良いこのプロセスに関与する生理学的変化を理解するために誘導減量後の過体重ビーグルの唾液プロテオームの変化を調査することでした。純血種ビーグルスの5匹の過体重/去勢された雄を評価した。3ヶ月間の体重減少期間中、各動物は1日に低脂肪の市販の食事を厳密に管理された量を与えられました。体調スコア(BCS)、体重(BW)、および血清生化学的パラメータ(総コレステロール、トリグリセリド、およびC反応性タンパク質)を毎週評価した。SWATHによる定量的プロテオミクス分析は、減量治療によって誘発された唾液プロテオームの変化を評価するために使用した。BCS、BW、血清総コレステロール濃度、および 23 の唾液タンパク質の豊富さは、治療前と治療後の間で有意に異なっていた。変化したタンパク質のうち、ペプチジルプロリルシス-トランス異性化酵素、フルクトース-二リン酸アルドラーゼC、78kDaのグルコース調節タンパク質の量は、減量後に増加した。これらのタンパク質は、免疫系、炎症状態、酸化ストレス、グルコース代謝に関連している。得られた結果は、体重減少を受けた犬の生理的変化をモニタリングするために唾液タンパク質を使用する可能性を示唆している。さらに、同定された変化の種類は、体重減少が誘導する生理的改善を補強するものであった。この研究で観察された変化が体重減少、食事の変化、または両方の組み合わせによるものかどうかを決定するためにさらなる研究が必要です。

Being overweight or obese represents an important health issue in humans and pets. The aim of this study was to investigate changes in the salivary proteome of overweight beagles after induced weight loss to better understand the physiological changes involved in this process. Five overweight/obese neutered males of pure breed beagles were evaluated. During the 3-mo period of weight loss, each animal received a strictly controlled amount of a low fat commercial diet per day. Body condition scores (BCS), body weight (BW), and serum biochemical parameters (total cholesterol, triglycerides, and C-reactive protein) were assessed weekly. Quantitative proteomics analysis by SWATH was used to evaluate the salivary proteome changes induced by weight loss treatment. BCS, BW, serum total cholesterol concentration, and abundances of 23 salivary proteins differed significantly between before and after treatment. Some of the altered protein amounts, namely of peptidyl-prolyl cis-trans isomerase, fructose-bisphosphate aldolase C, and 78-kDa glucose-regulated protein, increased after weight loss. These proteins are related with the immune system, inflammatory status, oxidative stress, and glucose metabolism. The results obtained suggest a potential use of salivary proteins in monitoring physiological changes in dogs subjected to weight loss. Moreover, the type of changes identified reinforces the postulated physiological improvements, which weight loss induces. Further research is needed to determine whether the changes observed in this study are due to weight loss, dietary changes, or a combination of both.

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