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日本語AIでPubMedを検索

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Sci Rep.2020 Apr;10(1):6774. 10.1038/s41598-020-63656-7. doi: 10.1038/s41598-020-63656-7.Epub 2020-04-21.

非喫煙漢民族女性における食用油ヒューム暴露とヒューム抽出器使用が肺がんリスクに与える影響

Impact of cooking oil fume exposure and fume extractor use on lung cancer risk in non-smoking Han Chinese women.

  • Tzu-Yu Chen
  • Yao-Hwei Fang
  • Hui-Ling Chen
  • Chin-Hao Chang
  • Hsin Huang
  • Yi-Song Chen
  • Kuo-Meng Liao
  • Hsiao-Yu Wu
  • Gee-Chen Chang
  • Ying-Huang Tsai
  • Chih-Liang Wang
  • Yuh-Min Chen
  • Ming-Shyan Huang
  • Wu-Chou Su
  • Pan-Chyr Yang
  • Chien-Jen Chen
  • Chin-Fu Hsiao
  • Chao A Hsiung
PMID: 32317677 PMCID: PMC7174336. DOI: 10.1038/s41598-020-63656-7.

抄録

喫煙タバコは肺がん発症の主な危険因子である。しかし、肺がんの漢民族女性のほとんどは非喫煙者である。中国の調理法は通常、様々な発がん性物質を発生させるため、料理をする人(その多くは女性)が必然的に吸い込む可能性がある。我々は、非喫煙者である漢民族女性を対象に、調理習慣および調理ヒュームへの曝露と肺がんとの関連を調査した。この研究は、2002年から2010年の間に台湾で肺がん患者1,302人と健康な対照者1,302人を対象に実施された。調理時間年」と「ヒューム抽出器使用率」の2つの指標を開発した。前者は食用油煙への累積暴露と肺がんとの関係を調べるために用いられ、後者はヒューム抽出器の使用比率の異なるグループについてヒューム抽出器の使用の影響を評価するために用いられた。ロジスティックモデルを用いて、調理油煙曝露と肺がんとの間に用量反応関係が認められた(オッズ比は、調理時間の増加に伴い、1、1.63、1.67、2.14、3.17となった)。しかし、調理中のヒューム抽出器の長期使用は、肺がんのリスクを約50%減少させることができる。さらに、調理方法や油の使用を含む調理習慣が肺がんリスクと関連していることを示す証拠を提供している。

Smoking tobacco is the major risk factor for developing lung cancer. However, most Han Chinese women with lung cancer are nonsmokers. Chinese cooking methods usually generate various carcinogens in fumes that may inevitably be inhaled by those who cook the food, most of whom are female. We investigated the associations of cooking habits and exposure to cooking fumes with lung cancer among non-smoking Han Chinese women. This study was conducted on 1,302 lung cancer cases and 1,302 matched healthy controls in Taiwan during 2002-2010. Two indices, "cooking time-years" and "fume extractor use ratio," were developed. The former was used to explore the relationship between cumulative exposure to cooking oil fumes and lung cancer; the latter was used to assess the impact of fume extractor use for different ratio-of-use groups. Using logistic models, we found a dose-response association between cooking fume exposure and lung cancer (odds ratios of 1, 1.63, 1.67, 2.14, and 3.17 across increasing levels of cooking time-years). However, long-term use of a fume extractor in cooking can reduce the risk of lung cancer by about 50%. Furthermore, we provide evidence that cooking habits, involving cooking methods and oil use, are associated with risk of lung cancer.