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ライオンは特定の種類の牛を殺すことを好む
Lions Prefer Killing Certain Cattle Types.
PMID: 32316176 PMCID: PMC7222782. DOI: 10.3390/ani10040692.
抄録
牛に対するライオンの捕食は、ライオンの地理的範囲全体で報復的な迫害につながる深刻な人間と野生動物の対立を引き起こす。ウシは、好まれるライオンの餌生物種の体の大きさ、形、群れのパターンによく似ています。私たちは、ボツワナのオカバンゴ・デルタでのウシの捕食パターンを調査し、ウシの人口統計学的特徴(性別と年齢)と形態学的特徴(体格、角の長さ、毛皮のパターン)に基づいて、ライオンが特定の嗜好を示すかどうかを検証しました。また、人間による殺戮の妨害がライオンのエネルギー摂取量に影響を与えているかどうか、また殺戮の状況が損失レベルに影響を与えているかどうかについても検証した。ライオンは主に夜間に牛を殺しており(87.1%)、どちらの性別を好むことはありませんでした。全体的に、雄牛と子牛が最も好まれたのに対し、未経産牛は色のパターンが均一な牛と同様に著しく避けられた。特に放し飼いの牛群では、斑模様のある毛皮パターンの牛が最も好まれていた。ライオンは囲い込み攻撃(複数の余剰殺処分の事例を含む)の際に経験の浅い子牛を好んだり、自由に移動する雄牛や牛を好んだりと、環境に応じて好みが異なっていた。成牛の約13%は角のない牛で、これらの牛はライオンに好んで狙われたが、角の短い牛は入手可能性に応じて殺され、角の長い牛は非常に避けられた。ツワナ牛の現代的な形態は、家畜化の際の不自然な選択的圧力に起因するものであり、効果的な予防的保護を提供するものではありません。殺処分後すぐに人間が給餌を妨害すると、牛の枝肉消費量が40%以上減少しました(ライオン1頭あたりの枝肉消費量は約30kg)。これは余剰殺処分の影響を受けたとはいえ、非要塞の囲いの中でのライオンの殺処分頭数はベルトの中よりも有意に多かった。我々の結果は、ライオンによる牛の捕食は、利用可能性と騎馬的な飼養習慣、そして容易な飼養に関連した形態学的特徴と相まって推進されていることを示唆している。牛はもはや先祖が大型の捕食者と共存することを可能にした主要な特徴を示さず、現在では重要な抗捕食活動を行うために人間に依存している。したがって、ライオンと牛を含む人間と野生動物の紛争を緩和する責任は、捕食を最小限に抑える形質を繁殖させるか、牛を適切に保護するかのどちらかにあります。
Lion predation on cattle causes severe human-wildlife conflict that results in retaliatory persecution throughout the lion's geographic range. Cattle closely resemble the body size, shape, and herding patterns of preferred lion prey species. We studied cattle depredation patterns in Botswana's Okavango Delta and tested whether lions exhibited specific preferences based on cattle demographic characteristics (sex and age), as well as morphological traits (body mass, horn length, and pelage patterns). We also tested whether human disturbance of kills influenced lion energy intake and whether depredation circumstances influenced loss levels. Lions predominantly killed cattle at night (87.1%) and exhibited no preference for either sex. Overall, bulls and calves were most preferred, whereas heifers were significantly avoided, as were cattle with uniform colour patterns. Cattle with mottled pelage patterns were most preferred, especially among free-roaming herds. Preferences were context-specific, with lions preferring inexperienced calves during enclosure attacks (including multiple cases of surplus killing) and free-roaming bulls and oxen. About 13% of adult cattle had no horns, and these were preferentially targeted by lions, while cattle with short horns were killed in accordance with their availability and long horned cattle were highly avoided. The contemporary morphology of Tswana cattle that resulted from unnatural selective pressures during domestication does not offer effective antipredatory protection. Human disturbance of feeding soon after kills occurred reduced cattle carcass consumption by >40% (or about 30 kg per carcass per lion). Lions killed significantly more cattle in nonfortified enclosures than in the veldt, although this was influenced by surplus killing. Our results suggest that cattle predation by lions is driven by availability and cavalier husbandry practices, coupled with morphological features associated with facilitating easy husbandry. Cattle no longer exhibit the key features that enabled their ancestors to coexist with large predators and are now reliant upon humans to perform critical antipredator activities. Hence, the responsibility for mitigating human-wildlife conflict involving lions and cattle lies with people in either breeding traits that minimise predation or adequately protecting their cattle.