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Nutrients.2020 Mar;12(4). E931. doi: 10.3390/nu12040931.Epub 2020-03-27.

サスカトゥーンベリーはグルコース代謝を調節し、ラットの食事誘発性メタボリックシンドロームの心血管系と肝臓の徴候を改善します

Saskatoon Berry Regulates Glucose Metabolism and Improves Cardiovascular and Liver Signs of Diet-Induced Metabolic Syndrome in Rats.

  • Ryan du Preez
  • Stephen Wanyonyi
  • Peter Mouatt
  • Sunil K Panchal
  • Lindsay Brown
PMID: 32230955 PMCID: PMC7231198. DOI: 10.3390/nu12040931.

抄録

サスカトゥーンベリー()は、アントシアニンやフラボノールに加え、エラギタンニンやフェノール酸を含む機能性食品として期待されています。我々は、食事誘発性メタボリックシンドロームに対するサスカトゥーンベリーの潜在的な治療効果を決定した。9〜10週齢の雄性Wistarラットを4群に無作為に割り付けた。2つのグループには、それぞれコーンスターチ(C)または高炭水化物・高脂肪食(H)のいずれかの対照食を16週間与えた。さらに2つのグループには、CまたはHの食事を16週間与え、最後の8週間はサスカトゥーンベリーパウダーを食事に添加した(CSSK、HSSK)。16週後、H群のラットは、体重増加、内臓脂肪率、収縮期血圧、心臓線維症、トリグリセリドおよび非エステル化脂肪酸の血漿中濃度、アラニン・トランスアミナーゼおよびアスパラギン酸トランスアミナーゼの血漿中活性を含むメタボリックシンドロームの症状を示した。サスカトゥーンベリーの介入は、体重と脂肪率を正常化し、耐糖能を改善し、収縮期血圧を低下させ、炎症性細胞の浸潤を減少させて心臓と肝臓の構造と機能を改善し、血漿中総コレステロールを減少させました。さらに、サスカトゥーンベリーは、ヘキソキナーゼ1とグリコーゲンホスホリラーゼの肝臓発現を正常化し、グルコース6-ホスファターゼをHラットと比較して増加させました。これらの結果は、サスカトゥーンベリーが解糖、グルコジェネシス、糖新生を調節してメタボリックシンドロームを改善することを示唆している。

Saskatoon berry () is a potential functional food containing anthocyanins and flavonols, as well as ellagitannins and phenolic acids. We have determined the potential therapeutic effects of Saskatoon berry in diet-induced metabolic syndrome. Nine- to ten-week-old male Wistar rats were randomly assigned to four groups. Two groups were fed on control diets, either corn starch (C) or high-carbohydrate, high-fat diet (H) respectively, for 16 weeks. Two further groups were fed on C or H diet for 16 weeks with Saskatoon berry powder added to the diet for the final 8 weeks (CSSK, HSSK). After 16 weeks, H rats showed symptoms of metabolic syndrome, including increased body weight, visceral adiposity, systolic blood pressure, cardiac fibrosis, plasma concentrations of triglycerides and non-esterified fatty acids, and plasma activities of alanine transaminase and aspartate transaminase. Saskatoon berry intervention normalised body weight and adiposity, improved glucose tolerance, decreased systolic blood pressure, improved heart and liver structure and function with decreased infiltration of inflammatory cells, and decreased plasma total cholesterol. Further, Saskatoon berry normalised liver expression of hexokinase 1 and glycogen phosphorylase and increased glucose 6-phosphatase relative to H rats. These results suggest that Saskatoon berry regulates glycolysis, gluconeogenesis and glycogenesis to improve metabolic syndrome.