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ガスクロマトグラフィー-質量分析-オルファクトメトリーと臭気活性値を用いたZanthoxylum armatum DC Prodr.果皮油中の強力な臭気成分の特性評価(英文
Characterization of the potent odorants in Zanthoxylum armatum DC Prodr. pericarp oil by application of gas chromatography-mass spectrometry-olfactometry and odor activity value.
PMID: 32163841 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.126564.
抄録
Zanthoxylum armatum DC Prodr.pericarp(ZAP)は、その独特の臭気と味から重要な香辛料である。ZAPオイルは超臨界二酸化炭素抽出法により得られた。ZAPオイル中の強力な臭気成分を特徴づけるために、ヘッドスペース固相マイクロ抽出と溶媒支援フレーバー蒸発によって揮発性物質を分離した。ガスクロマトグラフィー-質量分析-オルファクトメトリー分析により、合計32の臭気活性化合物が同定され、そのフレーバー希釈(FD)係数は2から4096までの範囲であり、アロマエキス希釈分析により測定された。さらにZAPオイルの特徴的な臭気への寄与を決定するために、FD係数が8以上の24種の臭気成分を定量し、それらの臭気活性値(OAVs)を計算した。その結果、OAVs≧1の16化合物がZAPオイルの特徴的な香りのプロファイルに寄与していた。リナロールは最も高いFD因子、濃度、OAVを有し、そのキラル構造はS-(+)-リナロールであることが確認された。
Zanthoxylum armatum DC Prodr. pericarp (ZAP) is an important spice because of its unique odor and taste. ZAP oil was obtained by supercritical carbon dioxide extraction. To characterize potent odorants in ZAP oil, volatiles were isolated by headspace solid-phase microextraction and solvent-assisted flavor evaporation. Gas chromatography-mass spectrometry-olfactometry analyses identified a total of 32 odor-active compounds, and their flavor dilution (FD) factors, ranging from 2 to 4096, were measured by aroma extract dilution analysis. To further determine their contributions to the characteristic odor of ZAP oil, 24 odorants with FD factors ≥8 were quantitated, and their odor activity values (OAVs) were calculated. Sixteen compounds with OAVs ≥1 contributed to the characteristic aroma profile of ZAP oil. Linalool had the highest FD factor, concentration and OAV, and its chiral structure was identified as S-(+)-linalool.
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