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J Prosthet Dent.2021 Feb;125(2):287-293.

総義歯装着者の咀嚼能力および関連因子を評価するための主観的・客観的指標を用いた臨床研究

Subjective and objective measures for evaluating masticatory ability and associating factors of complete denture wearers: A clinical study.

PMID: 32115222

抄録

問題提起:

総義歯(CD)装着者の咀嚼能力は、主観的・客観的に評価することができる。客観的な指標は食物の咀嚼能力を反映するものであるが、臨床の場で使用されることは稀である。また、CD装着者の主観的咀嚼能力と客観的咀嚼能力に関連する要因も不明である。

STATEMENT OF PROBLEM: The masticatory ability of complete denture (CD) wearers can be evaluated subjectively and objectively. Although an objective measure reflects a person's ability to masticate food, it is rarely used in clinical practice. Moreover, the factors associated with subjective and objective masticatory ability of CD wearers remain unclear.

目的:

本臨床研究の目的は、CD装用者の咀嚼能力をよりよく反映する主観的・客観的尺度を特定し、その関連因子を検討することである。

PURPOSE: The purpose of this clinical study was to identify subjective and objective measures that better reflect the masticatory ability of CD wearers and to investigate their associating factors.

材料と方法:

CD装着者130名を対象に、主観的指標と客観的指標を用いて咀嚼能力を評価した。主観的指標は、食事に対する口腔内の影響と、食事または咀嚼能力に基づく義歯の満足度であった。咀嚼能力は,ピーナッツの粒径の中央値を用いて客観的に測定した.最大咬合力,咬合接触回数,咬合接触面積は,感圧シートにより測定した.CD保持力と安定性は,CU-modified Kapur基準により,義歯の品質が許容できるものと許容できないものに分類された.咬合パターンと口腔内の状態を検査し記録した。CDの品質と口腔内の状態を判定する際の検査者内の信頼性は、カッパスコア0.90~0.95で示された。CDの質、最大咬合力、咀嚼能力との関連を分析するために多変量線形回帰およびロジスティック回帰を実施した。主観的指標と客観的指標との関連性を明らかにするために、スピアマン相関を用いた。主観的指標と客観的指標との間の感度、特異度、陽性的中度(PPV)、陰性的中度(NPV)を算出した。

MATERIAL AND METHODS: Masticatory ability was evaluated in 130 CD wearers by using subjective and objective measures. The subjective indicators were oral impact on eating and denture satisfaction based on eating or mastication ability. Masticatory performance was objectively measured by using a median peanut particle size. The maximum occlusal force, number, and area of occlusal contacts were determined from a pressure-sensitive sheet. CD retention and stability were classified into acceptable and unacceptable denture quality following the CU-modified Kapur criteria. The occlusal pattern and oral conditions were examined and recorded. Intraexaminer reliability in determining CD quality and oral condition was shown by a Kappa score of 0.90 to 0.95. Multivariable linear and logistic regressions were performed to analyze the associations between CD quality, maximum occlusal force, and masticatory ability. The Spearman correlation was used to determine the association between subjective and objective measures. Sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) between subjective and objective measures were calculated.

結果:

許容できないCDの質は、食事に対する口腔内の影響、食事に対する不満、ピーナッツの粒子径の大きさと有意に関連していた(P<.001)。ピーナッツの粒子径は最大咬合力が小さいほど大きくなり、これは咬合接触の少なさと女性の性別に関連していた。調整済みR値が最も高いものから低いものは、咀嚼能力、食事に対する口腔内の影響、食事満足度の各モデルに関連していた。CDの品質が許容できない参加者のうち、16%は咀嚼能力が高く、25%は食事に対する口腔内の影響がなく、33%は食事の満足度を報告した。咀嚼能力低下を予測する主観的尺度の感度と特異度はそれぞれ74%と90%、PPVとNPVはそれぞれ90%と77%とほぼ記録された。

RESULTS: Unacceptable CD quality was significantly associated with oral impact on eating, eating dissatisfaction, and larger peanut particle size (P<.001). Peanut particle size increased with lower maximum occlusal force, which was related to fewer occlusal contacts and the female sex. The highest to lowest adjusted R values were related to masticatory performance, oral impact on eating, and eating satisfaction models. Among participants with unacceptable CD quality, 16% had higher masticatory performance, 25%, had no oral impact on eating, and 33% reported eating satisfaction. The sensitivity and specificity values of subjective measures in predicting lower masticatory performance were approximately recorded at 74% and 90%, respectively, whereas PPV and NPV were at 90% and 77%, respectively.

結論:

CDの保持力と安定性は、客観的・主観的な咀嚼能力に影響を与える。CD装用者の咀嚼能力を評価する指標としては、客観的な咀嚼能力が最も適しており、次いで食事に対する口腔内の影響、食事満足度が挙げられる。ピーナッツの粒径3.6mmは、咀嚼能力が低下したCD装用者を識別するためのカットオフ値として示唆されている。

CONCLUSIONS: CD retention and stability impact objective and subjective masticatory ability. Objective masticatory performance is the best measure for evaluating the masticatory ability of CD wearers, followed by oral impact on eating and eating satisfaction. A 3.6-mm peanut particle size is suggested as a cutoff value for identifying CD wearers with impaired masticatory ability.