あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Z. Naturforsch., C, J. Biosci..2020 Mar;75(3-4):57-64. /j/znc.2020.75.issue-3-4/znc-2019-0214/znc-2019-0214.xml. doi: 10.1515/znc-2019-0214.

イタリア・スイスアルプス産Achillea moschataのポリフェノール含有量と生理活性

Polyphenol content and bioactivity of Achillea moschata from the Italian and Swiss Alps.

  • Maria Pia Argentieri
  • Moira Madeo
  • Pinarosa Avato
  • Marcello Iriti
  • Sara Vitalini
PMID: 32074078 DOI: 10.1515/znc-2019-0214.

抄録

アルプス山脈に生育するAchillea moschata Wulfenは、その薬効成分のために地元の人々に広く利用されています。ヴァル・ムステア(スイス)とヴァルキアヴェンナ(イタリア)で、それぞれ開花期の2つのサンプルを採取しました。採取した空中部を石油エーテル(PET)で脱脂し,ジクロロメタン(DCM)とメタノール(MeOH)で抽出した。メタノール抽出物の高速液体クロマトグラフィーおよびエレクトロスプレーイオン化-タンデム質量分析を行ったところ、両試料ともフェノール酸に比べてフラボノイドが優勢な化合物であった(A. moschata Valchiavennaでは89.5 vs. 33.0 μg/mg DW、A. moschata Val Mustairでは82.5 vs. 40.0 μg/mg DW)。フラボノイド誘導体の中では、ルテオリンとアピゲニンが遊離およびグリコシル化されたアグリコンが優勢であった。A. moschata Valchiavenna抽出物はアピゲニンを主成分とする化合物(60.4μg/mg DW)、A. moschata Val Mustairはその誘導体であるアピゲニン7-O-グルコシド(44.7μg/mg DW)を主成分とすることを特徴とした。得られた全ての抽出物の抗酸化活性をDPPH(2,2-ジフェニルピクリルヒドラジル)法およびABTS(2,21-アジノビス(3-エチルベンゾチアゾリン-6-スルホン酸)法により試験したところ、抽出物の極性(PET抽出物<DCM抽出物<MeOH抽出物)に関連してスカベンジャー能が増加していることがわかった。)また、3種類のグラム陽性菌(Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus)および3種類のグラム陰性菌(Escherichia coli, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa)に対してディスク拡散アッセイを用いて抽出物の抗菌力を調べた。DMCとPETが最も活性の高い抽出物であった(阻害径:≧12mm)。

Achillea moschata Wulfen, which grows in the Alps, is extensively used by local people for its medicinal properties. Two studied samples were collected, at the flowering stage, in Val Mustair (Switzerland) and Valchiavenna (Italy), respectively. The aerial parts were defatted with petroleum ether (PET) and successively extracted with dichloromethane (DCM) and methanol (MeOH). High-performance liquid chromatography and electrospray ionization-tandem mass spectrometry analyses of the methanolic extracts evidenced that flavonoids were the predominant compounds compared to phenolic acids in both samples (89.5 vs. 33.0 μg/mg DW in A. moschata Valchiavenna and 82.5 vs. 40.0 μg/mg DW in A. moschata Val Mustair). Among flavonoid derivatives, luteolin and apigenin were the predominant aglycones, free and glycosilated. The A. moschata Valchiavenna extract was characterized by apigenin as the main compound (60.4 μg/mg DW), while A. moschata Val Mustair was characterized by its derivative apigenin 7-O-glucoside (44.7 μg/mg DW). The antioxidant activity of all the obtained extracts was tested by the DPPH (2,2-diphenyl-picryl hydrazyl) and ABTS (2,21-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) methods, which showed their increasing scavenger capacity in relation to extract polarity (PET extract < DCM extract < MeOH extract). The extracts were also investigated against three Gram-positive (Bacillus cereus, Enterococcus faecalis and Staphylococcus aureus) and three Gram-negative (Escherichia coli, Proteus mirabilis and Pseudomonas aeruginosa) bacterial species using the disc diffusion assay. DMC and PET were the most active extracts (inhibition diameter: ≥12 mm).