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J Nutr Metab.2020;2020:8034672. doi: 10.1155/2020/8034672.Epub 2020-01-21.

G6PD欠損患者の溶血危機を減少させるラバンの役割の研究

Study of Laban's Role in Decreasing Hemolysis Crisis in G6PD-Deficient Patients.

  • Wissam Zam
  • Loay Belal
PMID: 32051767 PMCID: PMC6995495. DOI: 10.1155/2020/8034672.

抄録

ファバ豆()によって提供される広大な栄養および環境上の利点にもかかわらず、ヴィシン/コンヴィシンの摂取は、グルコース-6-リン酸デヒドロゲナーゼ(G6PD)欠乏症を持つ個人におけるファビズムと呼ばれる急性溶血性貧血を誘発する。これらのグリコシドの除去は、細菌学的処理を含む異なる処理方法を使用して達成され得る目標である。乳酸菌の良い供給源としてのラバンは、空豆の摂取によって誘発される溶血危機を減少させる能力を決定するために、ヒトの血液サンプルのアッセイでテストされました。その結果、ラバンで空豆を処理すると、ヒト血球の溶血が有意に減少することが示された。この溶血の減少は、G6PD 欠乏症の分類とも相関していた。溶血量(平均 23.11±0.76%)が最も高かったのは G6PD 活性が 10~30%の試料であり、最も低かったのは G6PD 活性が 60%以上の試料であった(平均 5.75±0.64%)。この減少はラバンの高い抗酸化能(DPPHラジカルの阻害率で表される51.61±1.13%)と相関していた。MRSおよびM17培養プレートからの分離株数はそれぞれ6.75±0.095および7.91±0.061 log cfu mlであった。以上のことから、ラバンの抗酸化作用と発酵乳製品に含まれる乳酸菌によるビシンおよびコンビシン濃度の低下との相乗効果により、ラバンの溶血危機を軽減する能力が説明できると考えられた。

In spite of the vast nutritional and environmental benefits provided by fava bean (), the ingestion of vicine/convicine provokes an acute hemolytic anemia called favism in individuals with a glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD) deficiency. The elimination of these glycosides is a goal that could be accomplished using different processing methods including bacteriological treatment. Laban as a good source of lactic acid bacteria was tested in an assay on human blood samples in order to determine its capacity in decreasing the hemolysis crisis induced by the ingestion of fava beans. Results indicate a significant decrease in human blood cell hemolysis after the treatment of fava beans by Laban. This decrease in hemolysis was also correlated with the G6PD deficiency categorization. The highest hemolysis level (mean: 23.11 ± 0.76%) was observed in samples with G6PD activity between 10 and 30%, while the lowest hemolysis level (mean: 5.75 ± 0.64%) was observed in samples with G6PD activity more than 60%. This decrease was correlated with a high antioxidant capacity of Laban (51.61 ± 1.13% expressed by the percentage inhibition of DPPH radical). The counts of isolates from MRS and M17 culture plates were 6.75 ± 0.095 and 7.91 ± 0.061 log cfu ml, respectively. In conclusion, the synergy between the antioxidant properties of Laban and the possible decrease of vicine and convicine concentrations by lactobacillus found in the fermented dairy products could explain the ability of Laban to reduce the hemolysis crisis .

Copyright © 2020 Wissam Zam and Loay Belal.