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J. Dairy Sci..2020 Apr;103(4):3505-3520. S0022-0302(20)30084-9. doi: 10.3168/jds.2019-17445.Epub 2020-02-07.

輸送前の食事、輸送時間、輸送車両の種類が子牛の生理的状態に及ぼす影響

Effects of pretransport diet, transport duration, and type of vehicle on physiological status of young veal calves.

  • F Marcato
  • H van den Brand
  • B Kemp
  • B Engel
  • M Wolthuis-Fillerup
  • K van Reenen
PMID: 32037174 DOI: 10.3168/jds.2019-17445.

抄録

本研究の目的は、仔牛農場に到着した子牛の生理状態に輸送前の食事(飼育乳と電解質)、車両の種類(オープントラックと コンディションドトラック)、輸送時間(6 時間と 18 時間)が及ぼす影響を調査することです。合計 368 頭の子牛を、採集センターから養牛場に 2 回連続して輸送した。搬送前、搬送直後(T0)、4、24、48 時間後、1、3、5 週間後に子牛から血液を採取した。血液はグルコース、尿素、乳酸、非エステル化脂肪酸(NEFA)、β-ヒドロキシ酪酸(BHB)、クレア チンキナーゼ、アルブミン、総タンパク質、浸透圧、カルシウム、ナトリウム、マグネシウム、血液学的変数を分析した。体重、直腸温、皮膚弾力性は輸送前と輸送直後に測定した。T0時の血中グルコース、NEFA、尿素濃度は、輸送前の食事と輸送時間との間に相互作用が見られた。18 時間輸送した乳牛と電解質飼料を与えた子牛では、血漿グルコース濃度や血清 NEFA 濃度に有意な差は見られなかった。しかし、6 時間後の血漿中グルコース濃度と血清 NEFA 濃度はそれぞれ 4.71 mmol/L 及び 586.5 µmol/L で、電解質飼育の子牛(それぞれ 3.56 mmol/L 及び 916 µmol/L)に比べて高かった。輸液後 18 時間後の尿素濃度は、電解質給餌子牛(7.38 mmol/L)に比べて、ミルク給餌子牛の方が低かった(5.40 mmol/L)。また、T0では、6時間後の体重増加(Δ=0.41kg)に対し、電解質飼育の子牛は体重減少(Δ=-0.16kg)した。また、輸送後 18 時間後には、乳牛と電解質牛の両方とも体重減少を示した(Δ = -0.67kg と -0.74kg)。車両の種類は血液パラメータへの影響は限定的であった。NEFAとBHBの濃度は、輸送開始時に最大値を示し、その後、輸送後5週目まで低下した。輸送前と輸送直後(T0)の NEFA および BHB 濃度の上昇は、18 時間輸送の子牛(850.6 µmol/L および 0.50 mmol/L)に比べ、6 時間輸送の子牛(それぞれ 746.1 µmol/L および 0.38 mmol/L)の方が顕著ではなかった。全体的に、この農場の子牛の回復率は速いようで、すべての血液パラメータは輸送後 48 時間以内に輸送前の値(以下)に戻っていました。短期輸送前にミルクを与えると子牛は輸送に対応できるが、長期輸送中はそうではないと結論づけられた。

This study aimed to investigate effects of pretransport diet (rearing milk vs. electrolytes), type of vehicle (open vs. conditioned truck), and transport duration (6 vs. 18 h) on physiological status of young calves upon arrival at the veal farm. A total of 368 calves were transported in 2 consecutive batches from a collection center to a veal farm. Blood samples were collected from calves before transport; immediately posttransport (T0); and 4, 24, and 48 h, and 1, 3, and 5 wk posttransport. Blood was analyzed for glucose, urea, lactate, nonesterified fatty acids (NEFA), β-hydroxybutyrate (BHB), creatine kinase, albumin, total protein, osmolality, calcium, sodium, magnesium, and hematological variables. Body weight, rectal temperature, and skin elasticity were determined before and immediately posttransport. Blood glucose, NEFA, and urea concentrations at T0 showed an interaction between pretransport diet and transport duration. Milk-fed and electrolyte-fed calves transported for 18 h did not significantly differ in plasma glucose concentration or serum NEFA concentrations. However, after 6 h of transport, milk-fed calves had higher plasma glucose and lower serum NEFA concentrations (4.71 mmol/L and 586.5 µmol/L, respectively) than electrolyte-fed calves (3.56 mmol/L and 916 µmol/L, respectively). After 18 h of transport, milk-fed calves had lower urea concentrations (5.40 mmol/L) than electrolyte-fed calves (7.38 mmol/L). In addition, at T0, after 6 h of transport, milk-fed calves gained weight (Δ = 0.41 kg), whereas electrolyte-fed calves lost weight (Δ = -0.16 kg). After 18 h of transport, both milk-fed and electrolyte-fed calves showed body weight losses (Δ = -0.67 and -0.74 kg, respectively). Type of vehicle had a limited influence on blood parameters. Concentrations of NEFA and BHB reached the maximum values at T0 and then decreased until wk 5 posttransport. The increase in NEFA and BHB concentrations between prior to and just posttransport (T0) was less pronounced in calves transported for 6 h (746.1 µmol/L and 0.38 mmol/L, respectively) than in calves transported for 18 h (850.6 µmol/L and 0.50 mmol/L). Overall, the recovery rate of calves at the veal farm seemed rapid; all blood parameters returned to (below) pretransport values within 48 h posttransport. We concluded that feeding milk before short-term transport helps young veal calves cope with transport, whereas this is not the case during long-term transport.

The Authors. Published by FASS Inc. and Elsevier Inc. on behalf of the American Dairy Science Association®. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).