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Clin Nutr.2020 09;39(9):2639-2646.

栄養学的介入は歯周炎管理の改善要因になるか?システマティックレビュー

Is nutritional intervention an improvement factor in the management of periodontitis? A systematic review.

PMID: 31928861

抄録

目的:

このシステマティックレビューは、歯周炎の管理における栄養介入の効果を評価することを目的とした。

AIMS: This systematic review aimed to evaluate the effect of nutritional intervention in the management of periodontitis.

方法:

本研究は、Prospective International Registry of Systematic Reviews-PROSPEROに登録され、登録番号はCRD42017076674である。データベース検索は以下のサイトで行った。Pubmed, Scopus, Web of Science, Clinical Trials, Lilacs で検索した。また、灰色文献の検索には、OpenGrey と Google Scholar も評価した。参加者(P)は、従来の歯周病治療と栄養補助食品(I)を同時に受けている歯周炎患者で、従来の治療のみで管理されている患者と比較(C)し、歯周炎管理における栄養介入の影響または影響しないことを成果(O)とするPICOフレームワークを実施した。検索後,重複を排除し,包括基準と除外基準に従って,まずタイトルと抄録で論文を評価し,次に残りの論文の全文をレビューした。査読プロセス内のすべてのステップは、2名の査読者によって独立して行われ、第三者である不一致評価者によってチェックされた。研究選択の質・バイアスリスク評価については、無作為化試験についてはコクラン共同計画のツール、非無作為化試験についてはRobins-TOOL(ROBINS-I)を実施した。エビデンスレベルの評価にはGRADE(Grading of recommendations, assessment, development and evaluation)を使用した。

METHODS: This study was registered on the Prospective International Registry of Systematic Reviews-PROSPERO, under the registration number CRD42017076674. The database searching was performed on: Pubmed, Scopus, Web of Science, Clinical Trials and Lilacs. The OpenGrey and Google Scholar were also assessed for searching the grey literature. The PICO framework was carried out, in which the participants (P) were humans with periodontitis receiving conventional periodontal therapy simultaneously with dietary supplements (I), compared (C) with those managed with conventional therapy only, having as an outcome (O) the influence-or not influence-of nutritional intervention in the management of periodontitis. After the searching, duplicates were removed and articles were first assessed by title and abstract, following the inclusion and exclusion criteria; then, the full text of the remaining articles were reviewed. All steps within the review process were performed independently by two reviewers and checked by a third-party disagreement evaluator. For quality/risk of bias assessment of the study selection, The Cochrane Collaboration's tool for randomized studies and Robins-TOOL for non-randomized studies (ROBINS-I) were performed. The Grading of recommendations, assessment, development and evaluation (GRADE) was used for assessing the level of evidence.

結果:

合計2574件の引用が記録されたが、適格とされたのは4件のみであった。対象となった研究では、濃縮果実、野菜および果汁の粉末、マルチビタミン、魚油、個人に合わせた食事のアドバイスなど、さまざまな栄養介入が報告されている。栄養補助食品を用いた3件の研究では、2~6ヵ月後に歯周炎の少なくとも1つの臨床パラメータ(プロービングデプスの減少、愛着の獲得、クレヴィキュラー液の減少、プロービング時の出血値の減少)に改善がみられた。2つの論文のみが中等度のバイアスリスクを示したが、4つの研究を総合すると、エビデンスレベルは非常に低いことがわかった。

RESULTS: A total of 2574 citations were recorded, but only four were considered eligible. The included studies reported different nutritional interventions such as fruit concentrate, vegetables and fruit juice powders, multivitamins, fish oil, and a customized dietary advice. The three studies using nutritional supplements showed improvements in at least one clinical parameter of periodontitis -reduction of probing depths, attachment gain, crevicular fluid decreased, reduced bleeding values on probing-after 2-6 months. Although, only two articles presented a moderate risk of bias, a very low level of evidence was found among the four studies taken together.

結論:

栄養学的介入は歯周治療に有効であることが示唆されたが,一般にエビデンスは一貫しておらず,不正確である.より長期のフォローアップと特定の栄養介入の評価を伴うより多くの介入研究を実施する必要がある.

CONCLUSIONS: Despite the results suggested that nutritional intervention is beneficial for periodontal therapy, the evidence in general, is inconsistent and imprecise. More interventional studies with longer periods of follow-up and the assessment of a specific nutritional intervention must be conducted.