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Nutrients.2019 Nov;11(11). E2788. doi: 10.3390/nu11112788.Epub 2019-11-15.

PipeNig-FL、-β-カリオフィレンの高い標準化されたコンテンツを持つ黒胡椒( L. )の流体抽出物は、3T3-L1前駆細胞における脂質蓄積を減少させ、C2C12筋管におけるグルコースの取り込みを改善します

PipeNig-FL, a Fluid Extract of Black Pepper ( L.) with a High Standardized Content of -β-Caryophyllene, Reduces Lipid Accumulation in 3T3-L1 Preadipocytes and Improves Glucose Uptake in C2C12 Myotubes.

  • Federica Geddo
  • Rosaria Scandiffio
  • Susanna Antoniotti
  • Erika Cottone
  • Giulia Querio
  • Massimo E Maffei
  • Patrizia Bovolin
  • Maria Pia Gallo
PMID: 31731718 PMCID: PMC6893583. DOI: 10.3390/nu11112788.

抄録

-β-カリオフィレン(BCP)は天然のセスキテルペン炭化水素であり、抗酸化作用、抗炎症作用、抗癌作用、心保護作用など、いくつかの重要な薬理学的活性を有している。これらの特性は、主に末梢的に発現するカンナビノイド受容体2との選択的相互作用によるものである。さらに、BCPは、ペルオキシソーム増殖アクチベーター受容体αおよびγを活性化し、Toll様受容体シグナル伝達経路を阻害する。BCPに対する科学的な関心が高まっていることを考慮して、我々の研究の目的は、BCPの高標準含有量を含む黒胡椒抽出物(PipeNig-FL)の代謝効果を調査することであった。特に我々の関心は、脂質蓄積とグルコースの取り込みに対するその潜在的な活性に焦点を当てた。抽出物PipeNig-FLをガスクロマトグラフィー質量分析法(GC-MS)と火炎イオン化検出器付きガスクロマトグラフィー(GC-FID)で化学的特徴付けを行い、BCPの高含有量(814 mg/g)を確認した。実験は3T3-L1前アジポサイトとC2C12筋管で行った。3T3-L1の脂肪分化後の脂質含量をAdipoRed蛍光染色で定量した。C2C12筋管では、グルコースの取り込みとGLUT4膜の転座を、蛍光グルコースアナログ2-NBDGを用いて、免疫蛍光分析によって調べた。ここでは、PipeNig-FLが3T3-L1脂肪細胞の分化と脂質蓄積を減少させることを示している。さらに、C2C12筋管をPipeNig-FLに急性暴露すると、グルコース取り込み活性とGLUT4遊走が改善されることを示した。これらの結果は、BCPの興味深い新規な特性を明らかにしており、脂質蓄積の防止やグルコース取り込みの改善への応用の可能性を示唆している。

-β-caryophyllene (BCP) is a natural sesquiterpene hydrocarbon with several important pharmacological activities, including antioxidant, anti-inflammatory, anticancer, and cardioprotective functions. These properties are mainly due to its selective interaction with the peripherally expressed cannabinoid receptor 2. In addition, BCP activates peroxisome proliferated activator receptors α and γ and inhibits the Toll-like receptor signaling pathway. Given the growing scientific interest in BCP, the aim of our study was to investigate the metabolic effects of a black pepper extract (PipeNig-FL), containing a high standardized content of BCP. In particular our interest was focused on its potential activity on lipid accumulation and glucose uptake. The extract PipeNig-FL was chemically characterized by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) and gas chromatography with flame-ionization detection (GC-FID), confirming a high content (814 mg/g) of BCP. Experiments were performed on 3T3-L1 preadipocytes and on C2C12 myotubes. Lipid content following 3T3-L1 adipogenic differentiation was quantified with AdipoRed fluorescence staining. Glucose uptake and GLUT4 membrane translocation were studied in C2C12 myotubes with the fluorescent glucose analog 2-NBDG and by immunofluorescence analysis. Here we show that PipeNig-FL reduces 3T3-L1 adipocyte differentiation and lipid accumulation. Moreover, acute exposure of C2C12 myotubes to PipeNig-FL improves glucose uptake activity and GLUT4 migration. Taken together, these results reveal interesting and novel properties of BCP, suggesting potential applications in the prevention of lipid accumulation and in the improvement of glucose uptake.