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日本語AIでPubMedを検索

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Prep. Biochem. Biotechnol..2020;50(2):133-140. doi: 10.1080/10826068.2019.1679173.Epub 2019-11-08.

超音波を用いた機能性を高めたスイカの種子タンパク質の抽出

Extraction of watermelon seed proteins with enhanced functional properties using ultrasound.

  • Sagar M Gadalkar
  • Virendra K Rathod
PMID: 31702437 DOI: 10.1080/10826068.2019.1679173.

抄録

スイカの種子は、付加価値の高いタンパク質、油分、炭水化物の供給源として期待されている。本研究では、スイカの種子(WMS)から超音波支援抽出(UAE)法で得られたスイカ種子タンパク質(WMSP)の抽出と機能性を評価した。pH(9)、WMS粉末と溶媒の比率(1:50 w/v)、温度(30±2℃)、超音波パワー(90W)、周波数(25kHz)、デューティーサイクル(75%)などの各種操作パラメータの最適化を行った。得られた抽出収率は87%、抽出時間は従来のバッチ抽出の120分から9分に短縮された。2~5歳児ではバリンとイソロイシンの含有量が必要範囲を超えていますが、FAO/WHOのガイドラインでは成人に必要な量の必須アミノ酸が全て含まれています。メチオニンとリジンの含有量は、子供と大人の両方のための適切なものです。超音波抽出したタンパク質の機能性は、従来の抽出方法よりも優れていることが判明しました。UAE法はスイカの種のタンパク質抽出に効率的です。

Watermelon seed is the potential source of value-added proteins, oils, and carbohydrates. The present study evaluates the extraction, and functional properties of watermelon seed protein (WMSP) obtained by ultrasound-assisted extraction (UAE) method from watermelon seed (WMS). The optimization of various operating parameters, such as pH (9), WMS powder to solvent ratio (1:50 w/v), temperature (30 ± 2 °C), ultrasound power (90 W), frequency (25 kHz), and duty cycle (75%) has been carried out. The extraction yield obtained was 87% and the extraction time was lowered down to 9 min from 120 min of conventional batch extraction. It contains all essential amino acids in an adequate amount required for adults as per FAO/WHO guidelines while for 2-5 years old children, the content of valine and isoleucine are above the required range. Methionine and lysine contents are adequate for both children and adults. Functional properties of ultrasonic extracted proteins were found superior to conventionally extracted proteins.highlightsThe UAE method is more efficient for watermelon seed protein extraction.Impact of extraction parameters on the extraction yield was studied.Protein isolate with enhanced functional properties was obtained.Essential amino acid content was determined.