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Int J Environ Res Public Health.2019 Nov;16(21).

歯科ユニットのウォーターライン:フランス東部における診療所の調査

Dental Unit Waterlines: A Survey of Practices in Eastern France.

PMID: 31683783

抄録

歯科治療において水は不可欠である。細菌に関して良好な水質を維持し、曝露された患者や歯科スタッフの安全を確保するためには、物理的および化学的な技術を用いる必要がある。本調査の目的は、フランス東部の歯科医師が歯科ユニットウォーターライン(DUWL)の水質を維持するために使用している方法を評価することである。2016年に870の歯科医院に水質維持の方法に関するアンケートを送付した。アンケートは153の歯科医院から回答があり、約223の歯科治療ユニットをカバーした。大半のユニットが水道水を使用しており(91.0%)、一般的に無濾過であった(71.3%)。3分の1(33.6%)のユニットには、独立した水ボトル貯水槽があった。ユニットの流出水の水質を改善するための基本的な物理的手法であるフラッシングは、65.4%の歯科医院で実施されていた。水の化学的処理に関しては、62.1%の歯科医院で実施されていた。DUWL水の微生物学的水質分析は2.6%の歯科医院でしか実施されていなかった。結論として、歯科スタッフの診療を改善し、使用する水の微生物学的水質を改善する手順を一般化するためには、歯科スタッフへのより良いトレーニングが必要であると思われる。

Water is essential during dental care. Physical and chemical techniques should be used to maintain a good water quality with respect to bacteria, and to ensure the safety of exposed patients and dental staff. The aim of this survey was to assess the modalities used by dental practitioners in Eastern France to maintain the water quality of their dental unit waterlines (DUWLs). A questionnaire about water quality maintenance practices was sent to 870 dental offices in 2016. The questionnaires were completed by 153 dental offices, covering about 223 dental care units. The majority of units were fed by mains water (91.0%), which is generally unfiltered (71.3%). One-third (33.6%) of the units had an independent water bottle reservoir. Flushing, a basic physical technique to improve the quality of units' outflow water, was practiced in 65.4% of dental offices. Concerning the chemical treatment of water, it was used for 62.1% of the units. An analysis of the microbiological quality of the DUWL water was only carried out in 2.6% of the offices. In conclusion, providing better training to dental staff seems necessary to improve their practices and to generalize procedures that improve the microbiological quality of the water used.