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Environ Microbiol Rep.2020 Feb;12(1):16-29. doi: 10.1111/1758-2229.12794.Epub 2019-10-28.

植物性乳酸菌の豊富さ、多様性、植物特有の適応性

Abundance, diversity and plant-specific adaptations of plant-associated lactic acid bacteria.

  • Annabelle O Yu
  • Johan H J Leveau
  • Maria L Marco
PMID: 31573142 DOI: 10.1111/1758-2229.12794.

抄録

乳酸菌(LAB)は、多くの果物、野菜、穀物の食品や飲料の発酵に不可欠である。しかし、発酵開始前に植物組織上に存在する乳酸菌の数、多様性、植物特異的な適応はよくわかっていない。測定された場合、これらの細菌は、植物組織の<10 CFUgから10 CFUg以上の範囲で植物の空中表面から回収され、より低い量では土壌および根圏から回収されている。植物関連LABは、多くの食品や飲料の発酵に不可欠なLactobacillus plantarumやLeuconostoc mesenteroidesのようなよく知られた一般的な分類群を含んでいます。他の植物関連 LAB は、Lactobacillus florum や Fructobacillus のような専門的な分類群を含み、その多くは比較的最近発見されたものであり、植物や食品におけるそれらの重要性はまだ認識されていない。植物から回復されたLABは植物糖を消費し、フェノール性化合物を解毒し、植物表面に共通の多数の生物学的および生物学的な圧力に耐える能力を所有している。ほとんどの一般主義者といくつかの専門家の LAB は食品や飲料の発酵で急速に成長し、新鮮で発酵した果物や野菜の腐敗を引き起こすことができるが、これらのバクテリアのための生息地としての生きている植物の重要性と植物のマイクロバイオームへの LAB の貢献はまだ示されていない。

Lactic acid bacteria (LAB) are essential for many fruit, vegetable and grain food and beverage fermentations. However, the numbers, diversity and plant-specific adaptions of LAB found on plant tissues prior to the start of those fermentations are not well understood. When measured, these bacteria have been recovered from the aerial surfaces of plants in a range from <10 CFU g to over 10 CFU g of plant tissue and in lower quantities from the soil and rhizosphere. Plant-associated LAB include well-known generalist taxa such as Lactobacillus plantarum and Leuconostoc mesenteroides, which are essential for numerous food and beverage fermentations. Other plant-associated LAB encompass specialist taxa such as Lactobacillus florum and Fructobacillus, many of which were discovered relatively recently and their significance on plants and in foods is not yet recognized. LAB recovered from plants possess the capacity to consume plant sugars, detoxify phenolic compounds and tolerate the numerous biotic and abiotic stresses common to plant surfaces. Although most generalist and some specialist LAB grow rapidly in food and beverages fermentations and can cause spoilage of fresh and fermented fruits and vegetables, the importance of living plants as habitats for these bacteria and LAB contributions to plant microbiomes remain to be shown.

© 2019 Society for Applied Microbiology and John Wiley & Sons Ltd.