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日本語AIでPubMedを検索

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Indian J Dent Res.2019 May-Jun;30(3):393-398. IndianJDentRes_2019_30_3_393_264111. doi: 10.4103/ijdr.IJDR_233_16.

漂白したエナメル質の染色性と粗さに及ぼす表面処理の影響

Effect of surface treatments on staining and roughness of bleached enamel.

  • Débora Drummond Hauss Monteiro
  • Pablo Thiago Valentim
  • Daniel Cunha Elias
  • Allyson Nogueira Moreira
  • Tulimar Pereira Machado Cornacchia
  • Cláudia Silami Magalhães
PMID: 31397414 DOI: 10.4103/ijdr.IJDR_233_16.

抄録

背景:

漂白エナメルの染色性と粗さに及ぼす表面処理と染料接触前の待ち時間の影響を評価することを目的とした。

Background: The objectives were to evaluate the effect of surface treatments and waiting time before contact with dye on bleached enamel staining and surface treatments on roughness.

方法:

漂白歯100本を,G1人工唾液,G2 2%フッ化ナトリウム(Flugel,Nova DFL),G3カゼインホスホペプチド-アモルファスリン酸カルシウムフッ化物ペースト(MI Paste Plus,GC America),G4漂白色維持用リンス(Keep White Rinse,DMC),G5含浸ディスクによる研磨(SuperBuff Disk,松風)に無作為に割り付けた。50個の試料は処理後すぐに、他の試料は1時間後にコーヒーに浸した。色差(ΔE)は分光光度計(Vita EasyShade)で,粗さ(Ra,Rq)は光学式プロフィロメーター(NewView 7300)で評価した。効果は、二元配置のANOVA、Friedman、Kruskal-Wallis検定で分析した(P < 0.05)。

Methods: One hundred bleached teeth were randomly assigned to G1 artificial saliva, G2 2% sodium fluoride (Flugel, Nova DFL), G3 casein phosphopeptide-amorphous calcium phosphate fluoride paste (MI Paste Plus, GC America), G4 rinse for bleached color maintenance (Keep White Rinse, DMC), and G5 polishing with impregnated disks (SuperBuff Disk, Shofu). Fifty specimens were immersed in coffee immediately after treatment; the others 1 h after. Color difference (ΔE) was evaluated with a spectrophotometer (Vita EasyShade) and roughness (Ra, Rq) with an optical profilometer (NewView 7300). Effects were analyzed with two-way ANOVA, Friedman, and Kruskal-Wallis test (P < 0.05).

結果:

表面処理(P = 0.878)、待ち時間(P = 0.105)、および相互作用(P = 0.145)は、ブリーチカラーの維持に対して有意ではなかった。ざらつき感は、評価時点(2回評価>1回評価>3回評価)で異なっていたが(P < 0.001)、表面処理(G1、G2、G3、G4、G5)では異なっていなかった(P > 0.05)。

Results: Surface treatments (P = 0.878), waiting time (P = 0.105), and interaction (P = 0.145) were not significant to bleached color maintenance. Roughness was different among the evaluation time points (2 evaluation >1 evaluation >3 evaluation) (P < 0.001); not among surface treatments (G1, G2, G3, G4, G5) (P > 0.05).

結論:

表面処理は,漂白したエナメル質の色の維持において,唾液と同様の効果を示した.コーヒーをすぐに飲んでも,1時間後に飲んでも,漂白したエナメル質の色には影響しなかった.漂白はエナメル質の粗さを増加させ,表面処理と人工唾液は粗さを減少させた.

Conclusions: Surface treatments were similar to saliva for bleached enamel color maintenance. Immediate or 1-h postponed contact with coffee did not affect bleached enamel color. Bleaching increased enamel roughness; surface treatments and artificial saliva decreased it.