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BMC Oral Health.2019 06;19(1):110. 10.1186/s12903-019-0778-5. doi: 10.1186/s12903-019-0778-5.Epub 2019-06-13.

高齢者における歯の喪失、咀嚼能力の低下、栄養指標との関連性:横断的研究.

Relationship between tooth loss, low masticatory ability, and nutritional indices in the elderly: a cross-sectional study.

  • Nozomi Okamoto
  • Nobuko Amano
  • Tomiyo Nakamura
  • Motokazu Yanagi
PMID: 31196057 PMCID: PMC6567659. DOI: 10.1186/s12903-019-0778-5.

抄録

背景:

咀嚼能力が低く,咀嚼可能な食品の摂取量が減少すると栄養不足に陥る可能性がある.本研究では、高齢者における歯の喪失、咀嚼能力の低下、栄養指標との関係を検討した。

BACKGROUND: Low masticatory ability and the resulting decrease in intake of masticable foods can result in undernutrition. The present study investigated the relationship between tooth loss, low masticatory ability, and nutritional indices in the elderly.

方法:

本研究で解析したデータは、2007年に実施された地域居住高齢者を対象とした前向きコホート研究「藤原京研究」のベースラインデータから抽出したものである。対象者は男性1591人、女性1543人で、年齢中央値は71歳であった。咀嚼能力の客観的指標として最大咬合力を測定した。食品は硬さによって5つのグループに分けた。第1群(バナナなど)0.53kg、第2群(おかゆなど)1.22kg、第3群(レーズンなど)2.93kg、第4群(生のニンジンなど)4.38kg、第5群(ビーフジャーキー)6.56kgであった。咀嚼能力の主観的指標を得るために、被験者が各グループ内で食品を咀嚼できるかどうかをアンケート調査で調べた。栄養指標としては、血清アルブミン値とBMI(body mass index)のデータを用いた。

METHODS: The data analyzed in this study were retrieved from the baseline data of the 2007 Fujiwara-kyo study, a prospective cohort study of community-dwelling elderly individuals. Subjects included 1591 men and 1543 women, both with a median age of 71 years. The maximum occlusal force was measured as an objective index of masticatory ability. Foods were divided into five groups based on hardness: Group 1 (bananas, etc.), 0.53 kg; Group 2 (boiled rice, etc.), 1.22 kg; Group 3 (raisins, etc.), 2.93 kg; Group 4 (raw carrots, etc.), 4.38 kg; and Group 5 (beef jerky), 6.56 kg. To obtain a subjective index of masticatory ability, a questionnaire-based survey was conducted to determine whether subjects could masticate foods within each group. As nutritional indices, serum albumin levels and body mass index (BMI) data were used.

結果:

歯の数の中央値は21本であった。5つの食物群すべてが咀嚼可能な被験者の割合は、男女ともに歯数の有意な減少を示した。ロジスティック回帰分析では、交絡因子を調整した後、男性では歯の数と咀嚼能力と栄養指標との間に有意な関係は認められなかった。女性では、最大咬合力が100~300N(OR=1.65、95%CI=1.06~2.55)または100N未満(OR=1.95、95%CI=1.15~3.31)では、血清アルブミン値が4.4g/dL未満(参考値:500N以上)と有意な相関が認められた。また、5つの食品群すべての咀嚼性は、女性のBMI<21.0kg/m(OR=0.62;95%CI=0.46~0.85)と有意な相関を示した。

RESULTS: The median number of teeth was 21. The proportion of subjects for whom all five food groups were masticable showed a significant decrease in the number of teeth in both males and females. Logistic regression analysis showed that, after adjustment for confounders, no significant relationships were observed between the number of teeth and the masticatory ability with nutritional indices in males. In females, a maximum occlusal force of 100 to 300 N (OR = 1.65; 95% CI = 1.06-2.55) or less than 100 N (OR = 1.95; 95% CI = 1.15-3.31) showed a significant correlation with serum albumin levels below 4.4 g/dL (reference: 500 N or more). In addition, the masticability of all five food groups showed a significant correlation with BMI < 21.0 kg/m (OR = 0.62; 95% CI = 0.46-0.85) in females.

結論:

歯の数が少ないことは、男女ともに咀嚼能力の低さと関連していた。咀嚼能力の低さは、女性の血漿アルブミン値の低さとBMIの低さと関連していた。禁煙、握力の維持、がんの予防、咀嚼能力は栄養不足の予防に重要である。

CONCLUSIONS: A low number of teeth was associated with low masticatory ability in both males and females. Low masticatory ability was associated with low plasma albumin levels and low BMI in females. Not smoking, maintaining grip strength, preventing cancer, and masticatory ability are important for preventing undernutrition.